Как да стана богат?

Не си губи времето в четене на този материал, ако очакваш от него да ти покаже лесен път към богатството и успеха. Това не може да се случи, защото такъв път няма.

Рецепта за успех и богатство обаче има и тя може да бъде открита в тази статия. Рецептата се крие в нещо, за което много хора не си дават сметка. То е толкова просто, че мнозина го подценяват и не вярват, че пътят към успехите им се крие именно там – в техните ежедневни навици, в действията, които предприемат всеки изминал ден.

Какви точно са тези навици, които отличават богатите и успели хора от останалите? Какво ги прави успешни предприемачи, ръководещи големи фирми? Каква е точната формула?

Този материал ще ти покаже как го правят богатите. Какви са тези „дребни“ неща, които те правят ежедневно, за да се намират там, където са, а именно – на върха.

Искаш да стартираш бизнес? Това е за теб: откриване на фирма

Късмет? Връзки? Наследство? Ако си от хората, които дълбоко вярват, че богатство се постига само ако си връзкар или късметлия, имаме лоши новини – това е мисленето, което НЯМА да те направи богат.

Това обаче е големият въпрос – какво да направя, за да стана богат?

В своята книга „Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals” (Навици за богатсво – Ежедневните навици за успех на богатите хора), Том Корли посочва няколко навика, които отличават богатите от небогатите хора. Забележи – навици, които богатите имат, а бедните не! Точно така! Ежедневните ни навици са това, което определя какви сме – дали сме успешни или не, дали сме богати, или бедни, здрави или болни.

Не вярваш, че в това може да се крие ключът?

Замисляш ли се понякога какви са ежедневните ти навици и колко от тях са наистина полезни и водят до растеж и колко от тях по-скоро те карат да тъпчеш на едно място? В този материал сме събрали 21 изключително важни навика на богати и успешни хора, от които може да се научи много! Виж ги. А след това опитай да приложиш колкото се може повече от тях и гледай как „чудото“ се случва!

Избрано от блога: Кога да напуснеш работа, за да стартираш собствен бизнес

1. Определяне на добри ежедневни навици

Качествените навици стоят в основата на изграждането на едно богатсвто. Разликата между успешните и неуспешните хора е заложена в техните ежедневни навици. Простичко казано, успешните хора имат доста добри навици и съвсем малко недобри. Трябва да си дадеш сметка, че вероятността лошите ти навици да те „предпазват“ от това да забогатееш, е огромна и именно това трябва да бъде първата стъпка към подобряване на обстоятелствата.

В своята книга Корли приканва читателите си да вземат лист хартия и да запишат всичките си лоши навици в една колона, а срещу нея, в нова колона, да сложат добрите. Напълно е възможно човек да не си дава сметка за много от лошите си навици. Затова изготвихме кратък списък с навици, които според нас са задължителни:

  1. Лягай рано
  2. Ставай рано
  3. Чети книги
  4. Давай 100% от себе си във всичко, което правиш
  5. Храни се умерено/Не преяждай
  6. Спортувай/ходи пеш при всяка възможност
  7. Бъди позитивен въпреки всичко

 

2. Периодично си поставяй цели

Успешните хора си поставят цели. Правят го непрекъснато. Планират деня си още предната вечер, правейки си списък с нещата, които трябва да свършат.

Хората, които гонят успеха, мислят в дългосрочен план. Те си поставят дневни, седмични, месечни и годишни цели. Но какво е една цел без план за осъществяването й? Така че, успешните хора имат освен високи цели, също така и план как точно да бъдат постигнати.

3. Развивай се ежедневно

Успешните хора непрекъснато търсят начини да се развиват. Те четат всеки ден и са нещо като студенти в собствената си професия и със сигурност не си губят времето да правят неща, които не ги доближават до постигане на поставените цели.

В един свой ивент Брендън Бушард казва, че той често „блокира“ времето, за да твори. Успешните хора като него знаят, че времето е твърде ценна величина, за да се пропилява. Те прекарват време над нещата, които ще им помогнат максимално в техния бизнес. Да си изцяло посветен на собственото усъвършенстване, означава, че ти се отдаваш на дейности, които само могат да те обогатят.

Търси начини да разшириш познанията си. Това невинаги ще бъде лесно, но хората растат, когато се изправят пред предизвикателства. Колкото повече знания трупаш, толкова повече възможности се отварят пред теб.

4. Грижи се за здравето си

Всеки ден успешните хора отделят време, за да се хранят правилно и да спортуват. Да се храниш правилно е от огромно значение. Ежедневните физичеки упражнения могат да се превърнат в обикновен навик като взимането на душ например. Хората, които се упражняват редовно имат повече енергия и могат да свършат повече неща. Как се справяш ти в тази насока?

5. Отделяй време да градиш връзки

Успешните хора са ориентирани към другите хора. Те отделят време да заздравяват приятелствата си, както и да формират нови дълготрайни взаимоотношения. Контактите са от изключително значение. Трябва да се научиш да помагаш на хората около теб без да очакваш нещо в замяна. Това със сигурност е добър начин да градиш дълготрайни и стабилни взаимоотношения с хората.

Интересно от блога: 20 причини да откриете собствена фирма

6. Бъди умерен

Живееш балансирано, ако правиш нещата умерено. Това означава да имаш баланс в работата, хранането, спортуването, консумирането на алкохол, гледане на телевизия, сърфиране в интернет и т.н. В резултат на това, хората ще се радват да бъдат в твоята компания. Ако на хората им харесва да са около теб, така си увеличаваш шансовете да намериш, например, следващия си бизнес партньор, който може да ти помогне да отведеш бизнеса си на следващото ниво.

7. Довършвай това, което си захванал

Не оставяй за утре това, което можеш да свършиш днес – довършвай започнатото. Всеки се страхува от нещо, но успешните хора се изправят срещу страховете си. Те не отлагат, а се стараят важните неща да бъдат завършени.

В „Навиците на богатите“ Корли обяснява, че ако ти се случи да те обземе мисъл да оставиш нещата недовършени, моментално си кажи: „Направи го сега!“. Повтори тези думи сто пъти, ако се налага, само не спирай, докато не довършиш започнатото.

8. Бъди позитивен

Помисли за най-успелия човек, когото познаваш. Позитивен ли е този човек, или по-скоро негативен? Най-вероятно е позитивен, ентусиазиран, енергичен и щастлив. Този човек избира да вижда само позитивното както в себе си, така и в другите хора. За този човек проблемите са просто възможности, чакащи решение.

Всеки ден хората са затрупвани от лоши новини по телевизията. Успешните хора минимизиарат допира си с подобни новини, като вместо това се опитват да се заредят с позитивни идеи от подходящи книги и списания.

9. Спестявай пари

Според Корли успешните индивиди заделят между 10 и 20% от доходите си, като просто ги спестяват, инвестират или наливат в пенсионен фонд. Не всеки може да си позволи да го направи, но все пак се замисли какъв процент заделяш ти от доходите си?

10. Игнорирай мислите, които те ограничават

Успелите командват мислите и емоциите си. Веднага щом лоша мисъл мине през главата им, те започват да мислят как може да се извлече положителното от ситуацията. Гледат много да не се влияят от негативни емоции. Вътрешният им глас винаги е позитивен и успяват да земенят лошите мисли с добри.

Тъй като усшените хора са непрекъснато заети със самоусъвършенстване и положителни емоции, те не си позволяват да се поддават на негативни емоции и мисли.

11. Разпростирай се според чергата си

Богатите хора избягват неоправдано големите харчове. Сред много от тези, които имат финансови затруднения, са такива хора, които харчат повече отколкото изкарват.  Живеят от заплата до заплата, имат задължения по кредитни карти и т.н. Ако и ти си така, час по-скоро направи промяна за доброто на теб и твоето семейство.

12. Чети всеки ден

Много от успелите хора четат всеки ден поне по 30 минути. Четенето може да увеличи както знанията ти, така и твоето ноу-хау. Когато четеш, често търсиш начини за самоусъвършенстване. Това автоматично те рзличава от колегите ти и ще ти помогне да се справиш с конкуренцията. Ако имаш собствен бизнес няма как да не откриеш подходящо четиво за нещо от твоята ниша, което да ти бъде от полза за подобряване на нещо в твоята фирма.

Полезно от блога: Защо четящите хора са по-успешни?

13. Ограничи телевизията

Знаеш ли, че много от богатите хора ограничават гледането на телевизия до под 1 час на ден? Колко часа пред телевизора прахосваш ти вместо да правиш нещо далеч по-продуктивно за себе си или за бизнеса си?

14. Прави повече от достатъчното

Успешните хора често отиват отвъд минималното изискуемо в работата си. Дори ако не са длъжни да направят нещо, те ще го направят доброволно. Богатите се опитват да бъдат безценни. Като предприемач няма да ти се налага да имаш шеф. Но по какъв начин ще отидеш отвъд изискуемия минимум? Как ще спечелиш клиентите си?

15. Говори по-малко и слушай повече

Когато слушаш, се учиш. И както гласи една поговорка: „Затова хората имат две уши и само една уста“. Когато наистина отделяш време да слушаш внимателно това, което човекът срещу теб казва, ти си в позиция да научиш нещо. Няма значение какво – може да е дори какво не трябва да казваш, но пак ще ти е от полза.

16. Никога не се отказвай

Не се отказвай, когато нещата загрубеят. Успешните хора не го правят. Те ще опитат нещо ново, ще упорстват, но няма да се откажат. Може да се наложи да променят малко посоката, но тя все ще бъде напред. Това качество ще ти бъде от голяма полза, когато се решиш да стартираш собствен бизнес.

17. Прекарвай време със себеподобни

Има поговорка, която казва: „Покажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си“. Вярвам в това. Хората са толкова успешни, колкото хората, с които избират да се обградят. Добрите взаимоотношения могат да ти помогнат по-бързо да постигнеш целите си.

18. Намери си ментор

Много хора, които са имали ментор, дължат успехите си именно на него. Менторът може да ти помогне да постигнеш целите си по-бързо. Може също да сподели ценен опит, което ще намали времето ти за проучване наполовина. Много хора съвсем погрешно интерпретират менторството като нещо лошо. Това съвсем не е така. Да се учиш от някой успял и вече минал по пътя, който ти искаш да извървиш, може да ти донесе само позитиви.

19. Да знаеш „защо“

Когато знаеш защо правиш нещо, несъменено ще го направиш по-бързо, отколкото, ако не знаеш защо. Да имаш причина е от голямо значение да бъдеш успешен както в бизнеса, така и в живота. Защо искаш да бъдеш успешен? Защо наистина искаш да бъдеш богат?

20. Не позволявай на страха да вземе връх

Всеки човек има някакви страхове. Успешните хора не позволяват на страха да ги ограничава. Страхът неизбежно те държи на едно положение и спира развитието ти. Разпознай страховете си и търси начини да ги преодолееш. Допитай се до някого на когото се възхищаваш или цениш високо, как се справя със своите страхове и почерпи опит от него.

Още от блога: 3 начина да останеш мотивиран в бизнеса

21. Подобрявай уменията си

Ако искаш да вървиш напред, има само един начин да го сториш – ставай все по-добър. Кое е това нещо, върху което можеш да се фокусираш през следващите 30 дни, да го подобриш и да изпъкнеш в нишата си? Акцентирай върху това. Фокусирай се върху нещо, докато не успееш. Ще го направиш ли?