Още от ранна детска възраст ни учат, че четенето е пътят към успеха. Не можем да отречем, че това е факт, но не трябва и да се твърди, че четенето само по себе си може да ти гарантира успех в живота. И въпреки всичко, не е тайна, че голяма част от успелите хора четат редовно. Няма значение дали става дума за специализирана или художествена литература, но каквато и да е, хората, които четат редовно имат предимства. Ето и някои от основните такива, които ние от правно- счетоводна кантора Profirms избрахме за Вас:

Избрано от блога: Кога да напуснеш работа?

1. Те се фокусират по-лесно

Успешните хора имат способността да се фокусират върху определена задача за доста дълги периоди от време. Всеки, който е чел „Атлас изправи рамене“ ще потвърди, че четенето никак не е бърз процес. Също не е и еднократен процес. Читателите си взимат почивки, разбира се, но най-пристрастените от тях просто не могат да оставят книгата на страна за повече от ден след като я започнат. Успешните хора гледат на целите, които си поставят по абсолютно същия начин.

2. Поставят си цели и ги изпълняват

Заедно с фокуса, четящите хора си поставят цели всеки път щом седнат с хубава книга. Дали ще е да прочетат определен брой страници за период от време, или нещо подобно, те винаги опитват да постигнат нещо, когато четат. От своя страна, успешните хора си поставят цели през целия си живот и продължават да работят за постигането им докрай.

3. Не пилеят времето си

Може да имат само 20 минути преди някакъв ангажимент, но вместо да си кажат, че 20 минути не са достатъчни за нищо, те ще предпочетат да прочетат нещо полезно. Успелите ценят високо времето си и го уползотворяват максимално добре, за да научат нещо ново и полезно. Читателите знаят, че 5 пропилени минути всеки ден през годината, се равняват на 24 загубени часа годишно, които могат да бъдат прекарани в четене.

4. Имат перспектива

Успешните хора гледат на нещата от различни гледни точки, защото четенето им е помогнало да изградят способност за това. Два от любимите романи на американския президент Бил Клинтън, са „Невидим“ на Ралф Елисън и „Зная защо птичката в клетката пее“ на Мая Анджелоу. Това, което той е успял да извлече от тези два романа, е несъмнено възможността да се справя безпроблемно с расовите различия като политик. Редовното четене ти дава умението да се поставяш в позицията на другите хора. Дори да е само за миг, то този миг ще остане твой опит доживот.

Интересно от блога: 3 изключително важни условия за продуктивност

5. Те отразяват върху себе си

В добавка към способността им да гледат нещата от различен ъгъл, тези, които четат редовно, умеят и да отразяват прочетеното върху себе си. Докато перспективата ти позволява да погледнеш и от другата страна на оградата, умението да отразяваш ти позволява да разбереш как можеш да бъдеш продуктивен благодарение на новите неща, които научаваш, четейки. За успешните хора четенето не е просто акт на взиране в разни думи написани на хартия или в интернет. Те разбират огромния ефект, който четенето може да има и как то може да промени живота им.

6. Те пишат и говорят отлично

Едва ли е изненада, че най-големите оратори в историята на човечеството, са били страстни читатели. Демостен, Линкълн, Нелсън Мандела – хора, които са бетонирали имената си в историята като велики лектори и оратори, също са развивали своите умения, четейки великите преди тях.

7. Имат силна памет

Хората, които четат много, разбират колко мощен може да бъде мозъкът всъщност. Той може да съхранява почти безгранично количество информация. Колкото повече четеш и учиш, толкова по-лесно става за мозъка ти да помни. Успешните хора не вярват в тезата на Хоумър Симпсън, че всяко ново нещо, което научаваш, избутва нещо старо от паметта ти. Те просто продължават да учат и товарят паметта си с огромни количества знания и информация.

8. Винаги са свежи

Големите читатели гледат на мозъка като на мускул, който трябва да се тренира. Също като да ходиш на фитнес, за да тренираш тялото си и да го поддържаш в отлична форма, така и мозъкът се нуждае от своите упражнения, за да е във форма. Успешните хора обичайно си създават предизвикателства за преодоляване, които от своя страна поддържат мозъците им свежи и готови да се справят с всевъзможни проблеми.

9. Те са образовани и информирани

Успелите хора се изкачват до върха, защото прекарват живота си в учене. Когато започват една книга, те не просто искат да я довършат за определено време, а се стремят да извлекат нещо полезно от нея. И тук не става дума за учене в училище или университет, за да получиш някаква оценка. Целта е да извлечеш ползите, а именно да научиш нещо, което ще ти помогне в живота.

10. Те четат за удоволствие

И накрая, но не на последно място по важност, успешните четат за удоволствие. За тях едно от най-големите удоволствия, които могат да си доставят, е да почетат хубава книга в приятна атмосфера, вместо например да гледат телевизия или да отидат на бар. Това е техният начин да разпуснат. А какъв по-хубав начин да научиш нещо ново и полезно, докато правиш нещо приятно за теб?

Още от блога: Как да преодолеем съмненията и да изградим печеливш бизнес?