Според Форбс 400-те най-богати хора в Америка имат повече пари от последните 150 милиона души в тази класация взети заедно. Какво обаче правят тези по средата? Средната класа? Ти може би си един от тях. Не си беден, но не си и богат…все още. Средната класа се топи според статистика от последните няколко десетилетия. Това означава, че има голям шанс в бъдеще да не си средна класа. По-вероятно е да си беден или богат. От кои искаш да си?

Ако искаш да си от богатите, трябва да мислиш като тях. В тази статия ще се запознаеш с 10 разлики между средната класа и богатите хора, от които се надяваме да се поучиш.

Още от блога: 5 бизнес съвета от Forbes

1. Средната класа живее комфортно, богатите се стремят към обратното

„Не търси комфорта. Чувствай се комфортно, докато ти е некомфортно. Може да е трудно, но това е малка стъпка към сбъдването на една мечта.“

Питър МакУилиамс

„В инвестициите, това, което ви се струва комфортно, рядко може да бъде печелившо.“

Робърт Арнът

Комфортно е да работиш „сигурна“ работа. Комфортно е да работиш за някого. Средната класа мисли, че да ти е комфортно означава да си щастлив, но богатите хора осъзнават, че мечтите се сбъдват, когато излезеш от комфортната си зона. Да откриеш собствена фирма е риск, а рискът може да е некомфортен, но без него вероятността да станеш богат и да постигаш високи цели, е твърде малка.

Излез от комфортната си зона. Разгледай всички възможности. Ще ти се наложи да ти е поне малко некомфортно, ако искаш да постигнеш нещо голямо. Може и да се провалиш, но в това няма нищо лошо и ненормално, защото, ако никога не се проваляш, то вероятно нищо не правиш.

2. Средната класа живее над възможностите си, богатите – под

„Няма нищо по-достойно от това да живееш според възможностите си.“

Калвин Кулидж

Едва ли ще видиш средностатистически милионер в кола за 200 000 евро или къща за милиони евро. Богатите не харчат парите си за амортизиращи се пасиви, а за активи. Обикновено, богатите карат коли на 2-3 години и не ги купуват нови. Дори да могат да си позволят чисто ново БМВ, по-скоро ще си купят карано.

Запомни – ако печелиш по милион на година и харчиш по милион, пак си разорен.

3. Средната класа се изкачва по корпоративната стълба, богатите притежават стълбата

„Най-богатите хора на света търсят и градят връзки, всички останали търсят работа.“

Робърт Киосаки

Средната класа обикновено работи за някого. Имат си работа, кариера. Най-горните прослойки на средната класа, работят за себе си. Богатите притежават всичко това. Те притежават стълбата, по която всички се опитват да се изкатерят, работейки за тях. Богатите осъзнават, че се нуждаят от повече служители, от които да печелят повече. Осъзнават силата на пасивния доход.

4. Средната класа са приятели с всички, богатите подбират внимателно

„Добре е да дружиш с по-добри от теб. По възможност избирай кръгове, чието поведение е по-добро от твоето и ще се развиваш в тази посока.“

– Уорън Бъфет

Богатите осъзнават, че когато са обградени от успели хора, това е добре за собствения им успех. Също както, когато си обграден от неуспели хора, се предполага, че е трудно ти да си по-различен. Обикновено доходът ти е равен на средния доход на тримата ти най-близки приятели. Ако искаш да печелиш повече, контактувай с хора, които печелят повече. Всичко опира до това да настроиш мозъка си на вълната на успешните хора. Ако искаш да си богат, трябва да мислиш като богатите.

5. Средната класа работи, за да печели, богатите работят, за да се учат

„Докато си млад работи, за да се учиш, не да печелиш.“

– Робърт Киосаки

Хората от средната класа лесно сменят работата си, ако някой им предложи повече пари. Богатите и потенциалните богаташи осъзнават, че работата не опира само до пари, особено в ранните години. Става дума за това да развиеш умения, които впоследствие да те направят богат. Това може да означава, че трябва да работиш като продавач, за да се учиш в сферата на продажбите. Може да се наложи да работиш в банка, за да научиш повече за банковото дело или в счетоводна фирма, ако искаш да се учиш на счетоводство. Ако искаш да си богат, трябва да работиш, за да подобриш уменията, които биха могли да те направят такъв. Повечето богаташи не са станали такива, защото са взимали високи заплати.

6. Средната класа има вещи, богатите имат пари

„Твърде много хора харчат пари, които не са изкарали, за да купуват неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват.“

– Уил Роджърс

Обратно към скъпите коли. Това са нещата, за които средната класа обича най-много да харчи. Ако минете през квартал на средната класа, вероятно ще забележите доста нови коли на улицата. Заможните осъзнават, че за да станеш богат, трябва да искаш парите повече от вещите. Ако непрекъснато купуваш някакви вещи, парите ти ще се стопяват с тях. Забавно е как това работи. Например, Уорън Бъфет все още живее в къщата си, която е купил през 1958 г. Платил е за нея 31500 долара.

Престани да купуваш вещи и се концентрирай върху пестенето и инвестирането им. Ако си пристрастен към пазаруването, започни да купуваш активи. Поинтересувай се от възможности за инвестиране в бизнеси и акции вместо да изхарчиш парите си за обувки и техника. Имай предвид, че не е достатъчно просто да пестиш.

7. Средната класа пести, богатите печелят

„Най-големият ти актив е способността ти да печелиш. Най-доброто средство е твоето време.“

– Браян Трейси

„Ако ще ставаш богат, освен да пестиш, трябва и да печелиш.“

– Бенджамин Франклин

Пестенето е важно. Инвестирането е още по-важно, но печеленето е в основата на всичко. Разбираш, че трябва да пестиш и инвестираш, но за да можеш да го правиш добре, трябва и да печелиш. Богатите добре осъзнават това и работят върху откриването на нови и нови възможности за печелене на пари чрез тези, които вече имат. Ако искаш да станеш богат, работи най-вече върху способността си да печелиш, а не толкова върху тази да пестиш.

8. Средната класа гледат на парите емоционално, богатите – логически

„Само, когато комбинираш интелект с емоционална дисциплина, получаваш рационално поведение.“

– Уорън Бъфет

Стив Сайболд е интервюирал повече от 1200 от най-богатите хора на планетата през последните 30 години, за да напише книгата си „Как мислят богатите“. Според него има повече от 100 разлики между това как мислят богатите и останалите. Една от основните разлики, които той забелязал, е, че хората гледат на парите твърде емоционално, за разлика от богатите хора, които винаги гледат на тях трезво и логически. Взимането на емоционални финансови решения ще разбие финансите ти. Уорън Бъфет казва, че инвестирането е тясно свързано с контролиране на емоциите и не толкова със самите пари. Емоциите карат хората да купуват скъпо и да продават евтино. Емоциите правят лоши бизнес сделки. Затова, остави емоциите настрани и започни да мислиш логически.

9. Средната класа подценява потенциала си, богатите си поставят високи цели

„Поставяй си високи цели и не спирай докато не ги постигнеш.“

– Бо Джаксън

Хората си поставят цели. Понякога. Капацитетът на целите е това, което различава средната класа от богатите. Средната класа си поставя лесно постижими цели. Богатите си поставят цели, които изглеждат невъзможни или дори налудничави. Но те знаят, че са постижими. Всичко опира до правилното мислене.

Когато си поставяш цели, задавай си въпроса дали не може да са още по-високи. Попитай себе си дали наистина това е всичко, което можеш да постигнеш. Аз мисля, че можеш да постигнеш повече.

10. Средната класа вярва в усърдната работа, богатите – в средствата за постигане на целите си

„Много по-лесно е да пуснеш вече съществуващи методи в действие, отколкото тепърва да създаваш нови.“

– Джорд Сорос

Усърдната работа е необходимост. За всички ни. Ако искаш да стигнеш до върха (независимо какъв е той за теб), ще трябва здраво да се поизпотиш. Проблемът е, че работата сама по себе си не може да те направи богат. Трябва да си гъвкав и да търсиш различни възможности за постигане на крайната цел. Ливъридж-ът ще помогне много за постигане на целите ти. Колкото повече, толкова по-добре.

Някои от разликите между средната класа и богатите са огромни, докато други изглеждат прости и незначителни. Реалността е, че ако искаш да станеш богат, трябва да мислиш като богатите и правиш нещата, както ги правят те.

Рискувайте! Без риск големи успехи не се постигат. Вероятно повечето от хората, които ще прочетат този материал, имат мечти, свързани с това да се реализират, да постигнат нещо голямо в живота. Също така вероятно имат и идея как това може да стане. Вероятно имат чудесна бизнес идея, която се страхуват да реализират заради риска да напуснат „комфортната“ си работа. Може би ти си един от тях. Да ти припомним ли точка първа от този материал?