Важна ли е креативността в бизнеса?

Разбира се, че повечето предприемачи ще отговорят „да”, но въпреки това голяма част от тях гледат с леко недоверие на нея, защото понякога тя е свързана с непознатото, неизвестното и се страхуват, че служителите няма да правят точно каквото трябва.

Заради такива страхове, когато фирмите прибягват до иновативни идеи, те го правят доста предпазливо и плахо. Внимателно се обмисля всеки ход и често креативността бива оставена на заден план.

Но дали този ограничаващ подход към креативността се вписва добре в бързо равиващия се бизнес свят, който непрекъснато има нужда от новости? Отговорът е не.

Ако една фирма иска да постига успехи в съвременния свят, няма съмнение, че тя трябва да бъде по-креативна и изобретателността трябва да бъде солидна част от нейното ДНК.

Други интересни материали от блога: 7 причини да регистрирате собствена фирма

Казано по този начин, разбира се, има и някои рискове, които бизнесът ще срещне, когато реши да поеме по този път. И тъй като грешките могат да струват скъпо, доста предприемачи действат предпазливо, мислейки си, че действат иновативно, но всъщност адаптират стари методи и идеи. Не бъди от тях.

Ето и седем начина, които ще ти помогнат да внесеш креативност в своя бизнес:

Смело приемай лудите идеи

Като лидер прегръщай креативността като стар приятел, който отдавна не си виждал. След като веднъж си допуснал новите идеи и мислене вътре, остави ги свободно да се развиват без ограничения. Само по този начин служителите ти ще са заинтригувани да седнат над листа хартия и да мислят различни възможности за приложения на иновативните ти идеи, които ще трансформират фирмата ти. Това ще внесе едно съвсем ново измерение от енергия и продуктивност в хората ти, което неминуемо ще се отрази положително на бизнеса.

Събуди изобретателния звяр в себе си

Креативността е заложена дълбоко във всеки един от нас. Това е вън от съмнение. Тя просто чака да бъде открита, така че започни да търсиш начини да я извадиш наяве. Окуражавай себе си и другите смело да дават предложения. Създайте си нещо като „идеен форум”, в който всеки да дава някакви щури на пръв поглед идеи, след което отсейте най-интересните предложения. Резултатите ще те изненадат приятно.

Осъзнай, че има хиляди пътища до креативността

Приеми, че креативността съществува под различни форми. Тя не означава просто да измислиш оригинални слогани или нов продукт. Може да се касае до всичко – да разнообразиш сухите досадни процеси в офиса с по-различни и ефикасни пособи или пък дори да вкараш малко нови цветове в офиса, което ще подейства енергизиращо и освежаващо на хората, които работят в него, а и на самия теб. Просто знай, че креативността може и трябва да бъде въвеждана във всеки аспект на бизнеса ти.

Иползвай изкуството като катализатор

Изкуството ни принуждава да мислим различно, така че да гледаш картини, снимки или скулптори, да гледаш филми, да слушаш музика, са все отлични начини да освободиш вътрешната си креативност.

За да вкараш малко изкуства във фирмата си, намери интересни снимки и картини по възможност от местни специалисти. Друг вариант е да заведеш групата на музей или мюзикъл.

Разкарай шумотевицата

Днес има твърде много неща, които могат да те разсейват и да отвличат вниманието ти. Затова способността ти да изключиш всичко и поне за момент да останеш сам със себе си, е по-важно отвсякога. Опитай се да си въведеш „тихи дни” и ще се увериш, че рано или късно това ще даде изненадващо добри резултати.

Отърви се от старите си идеи

Да продължиш напред доста често е свързано с това да оставиш миналото в миналото. Това ще ти помогне да се отучиш от грешните начини на мислене, които си имал досега и да преминеш към по-креативните възможности. Позволи на съзнанието си да се освободи от старите приоми и изследвай новото. Внимателно преценявай и изследвай старите си грешки, за да може да не ги допускаш отново и със сигурност ще видиш положителни резултати.

Стой далеч от обикновеното

Да се оставиш на течението на посредсвеността и простотата ще убие креативността ти. Така че вместо да търсиш одобрение от околните, правейки това, което правят те, по-добре отъпкай своя обствена пътека. Това не означава непременно да бъдеш по-добър от тях, а просто да откриеш своята уникалност и смелост да поемеш нови рискове. Трябва повече да се доверяваш на собственте си инстинкти, ако искаш да напредваш. Направи взимането на смели решения ежедневна твоя задача. – entrepreneur.com