Да бъдеш предприемач и да работиш за себе си е страхотно! Да излезеш от комфортната си зона, работейки от 9:00 до 17:00, може да бъде страшничко. Но дългосрочното удовлетворение от това да работиш за себе си вместо за нечия друга мечта, е несравнимо!

Защо не бъдеш предприемач и не работиш за своите собствени мечти? Ето 7 добри причини да отвориш своя фирма, което може да се окаже най-добрия ти ход!

1. Гъвкаво време

Когато работиш за себе си, ти си шеф сам на себе си. Можеш да решаваш кога да отидеш на работа, кога да обядваш и т.н. Не е приятно да питаш шефа си всеки път, когато ти се налага да закъснееш 10 мин. Това може да доведе до санкции в заплатата. Познавам хора, чиито работодатели го правят редовно! Затова, да работиш за себе си е страхотно – независим си в избора си на време, през което да работиш. Също така, ти си единственият, който знае кога мозъкът ти е най-работоспособен и ако това време е от 12:00 до 18:00, няма проблем – ти си шеф сам на себе си!

2. Парите отиват в твоя джоб

Независимо дали ти плащат на час, седмица, месец или си на комисионна, шефът ти винаги ще печели повече от теб. Точка. Нищо против шефа ти, но затова е шеф. Ти обаче можеш да промениш това, като станеш капитан на свой собствен кораб, така да се каже.

Например, ако работиш на комисион в магазин за бижута и продадеш чифт обеци, ще спечелиш вероятно до 10% от цената, на която си ги продал, а шефът ти взима останалото. Ако имаш собствен магазин и продаваш свои бижута, познай какво? Ще увеличиш дохода си поне с 50% и ще можеш да си позволиш повечето от нещата, за които все не си имал пари. Няма значение какъв е бизнесът ти, защото, каквото и да продаваш, все ще прибираш печалбата.

Препоръчано от блога: Какво ще научиш, стартирайки собствен бизнес

3. Развиваш самодисциплина

Тази дисциплина! Има два вида от нея – тази, която получаваш от родителите си и тази, която получаваш сам в училище/казармата/живота. Когато си имаш бизнес, дисциплината, която градиш е комбинация от всичко това. Това е дисциплината, която ще те води до края на живота ти! Ще се научиш да управляваш времето мъдро и да казваш „не” на разсейващата телевизия, фейсбук и т.н. Това е дисциплина, към която ти самият искаш да се придържаш, затова е по-лесно. Не е нещо, което ти се налага насила, а което ти сам си налагаш в стремеж към развитие – финансово и ментално!

Ако не си дисциплиниран, когато работиш за себе си, лесно можеш да се върнеш в комфортната си зона и да забравиш за отговорностите. Това несъмнено ще намали мотивацията ти и приходите ти, когато спреш да завършваш задачите в списъка. Това ще е най-лошото наказание за теб. Като го получиш веднъж, ще научиш истинската стойност на дисциплината и ще правиш всичко възможно да не бъдеш наказан отново!

4. Чувстваш се пълноценно

Имаш собствен бизнес, печелиш достатъчно да издържаш семейството си (или работиш по въпроса) и имаш време да се наслаждаваш на живота. Вечер си лягаш, знаейки, че си направил всичко възможно, че си дал най-доброто от себе си да се доближиш до изпълнението на мечтата си, а това именно е начинът, който води до чувството на пълноценност. Даваш 110% от себе си за всеки клиентски проект, с който се захванеш, защото знаеш, че доволните клиенти ще запазят бизнеса ти жив! Можеш да погледнеш назад, за да установиш какъв напредък си постигнал през последните месеци и просто да се усмихнеш! Как да не бъдеш доволен от всичко, което си постигнал и парите, които си спечелил!

5. Работиш за мечтата си  

Тони Гаскинс

„Ако не изградиш собствената си мечта, някой ще те наеме, за да му помогнеш да изгради своята“ – Тони Гаскинс

Достатъчно по този въпрос!

6. Правиш собствени правила

Някога случвало ли ти се е да влезеш в нов офис и да търсиш свободно бюро и списък с правилата на фирмата, които ще те задържат на работа? Някога да си си мислил, че повечето от правилата са тъпи или ненужни? Е, добра новина! Няма да ти се налага повече да се съобразяваш с правила, които намираш за глупави, защото в твоята фирма ти определяш правилата! Ти решаваш кога ще пиеш кафе и как точно да се обличаш. Ти си си шеф и ти решаваш колко време да обядваш или дали можеш да излезеш от офиса за малко. Твоите правила могат да бъдат оригинални, като например да накараш клиент да се усмихне поне веднъж през деня! Силата е в твоите ръце! Ползвай я мъдро!

7. Учиш уроци, които не се учат в училище или на работа

Нищо против училище и работата, но те не ни учат как да бъдем независими в реалния свят. От първия ден в детската градина, все ни учат да сме зависими от някого, когато взимаме някакви решения. Все се налага да питаш някого за разрешение за всичко, което искаш да направиш и когато дойде времето да се сблъскаш с живота, се панираш, защото не знаеш какво да правиш сам. Не знаеш как да се справяш с противни клиенти или как да говорите на един език. Когато си предприемач, се учиш на всички тези неща. Учиш се да бъдеш интуативен и да измисляш бързо решения без да се колебаеш много. Учиш се да управляваш финансите си, себе си и клиентите си по начин, който не се учи в училище.

Антъни Робинс веднъж загубил важен клиент, защото ноктите му били брутално изгризани, а жената не искала да работи с някой, който не може да се сдържи да не си гризе ноктите! Изгубил доста пари, което го научило да запазва спокойствие и винаги да държи ноктите си в добро състояние. Може да изглежда дребен детайл, но пръстите на ръцете са първото нещо, което някой вижда, когато ги сложиш на масата. Малък урок, но определено не е научен в училище!

Още от блога: Раждането на бизнес идея

Вероятно доста от вас ще си помислят: „Лесно е да се каже, но в България изобщо не е толкова лесно да напуснеш работа и да стартираш собствен бизнес, защото просто условията не го позволяват!“. Сигурно има резон в такъв начин на мислене, но истината е, че ако чакаме по-добри времена и по-добри условия, може никога да не ги дочакаме! Това означава, че никога няма дори да се опитаме да осъществим мечтите си, което е жалко! Ако имате някакво умение, образование, знание, което би могло да бъде полезно на хората, просто почнете да го развивате, да учите повече за него и в един момент със сигурност ще разберете, че можете да го предложите на хората срещу пари!