Какво ще научиш, отваряйки своя собствена фирма

За много хора стартирането на собствен бизнес е почти като ритуал – прекрасно преживяване, но невероятно плашещо. Със сигурност обаче има много какво да се научи от едно такова начинание, защото, без значение дали ще се провалиш, или ще успееш, то ще бъде полезно за теб и ще те подготви за бъдещи предизвикателства извън предприемачеството. Ето някои от основните неща, на които може да се научиш, когато се решиш на стъпката да регистрираш собствена фирма:

Организацията е ключова

Не бързай. Води си бележки. Подреди си документите. Това е от изключително значение за начало, за да може непрекъснато да бдиш над развитието на фирмата си. Обновявай таблиците и бланките си, организирайте добре документите си. Това ще ти спести време и усилия в намирането на стари документи и ще улесни следенето на процеса.

Препоръчано от блога: 3 съвета за стартиращия бизнес

Не можеш да планираш всичко

Имаш бизнес план, приготвил си всички финанси, документи и т.н. – готов си! Така действат тези, които планират всичко, но запомни – не можеш да контролираш и планираш всичко! Повтарям – не можеш да планираш всичко. Ще има непредвидени плащания или някакви други непланирани разходи. Нещата никога не се развиват точно както си ги очаквал, но в това е чарът на стартирането.

Ако имаш резервен план, тогава планираш да се провалиш

Много хора казват, че е добре да имаш план Б, ако нещата не се развият според очакванията, но ако прекалено много мислиш за това, подготвяйки спасителна стратегия, то ти вече имаш колебания в крайния успех. Ако не вярваш в себе си или в идеята, вероятно би трябвало да я обмислиш отново и да прецениш дали изобщо е удачно да стартираш. По-често се случва така, че хората, които имат пълна вяра в себе си и услугата или продукта, които прелагат, накрая се оказват успешни. Не забравяй, че Пембертън продал Кока-Кола за само 50 долара през първата година от съществуването на компанията, но вярвал в продукта и всички знаем какво представлява днес тази марка.

Да направиш стъпката

Да решиш да започнеш собствен бизнес е доста трудоемък процес. Да приемеш, че има вероятност да живееш мизерно за известен период от време, може да се окаже трудно за взимане решение и много хора биха се отказали доста рано, защото намират процеса за твърде труден. Въпреки всичко, ако успееш да издържиш, не само, че е вълнуващо от гледна точка на бизнеса, но това си е и твой личен успех. Затова казваме, че е важно да имаш вяра не само в продукта или услгуата, но и в своите собствени сили. Доста хора успяват да се опознаят по-добре по време на стартирането, защото именно тогава се минава през едни от най-големите трудности.

Обективност и разделение

Колкото и да обичаш бизнеса си, продукта си и екипа си, важно е да останеш доколкото е възможно обективен и да отделиш личния си живот от бизнеса. В противен случай големите решения стават трудни, като например дали да задържиш някой от екипа на работа, или не. Лесен начин като за начинаещ, е да си направиш месечни или полугодни цели. Ще ти даде ясна представа за това дали се справяш добре.

Критици и циници

Винаги ще има хора, които да ти казват, че:

  1. „Няма да изкараш и 5 месеца”
  2. „Това е тъпа идея, няма смисъл”
  3. „Не можеш да се справиш”

Това си е цинизъм, липса на вяра в твоите възможности, а и понякога просто завист заради това, което правиш. Да не ти пука – това са хора, които ще опитат да те пречупят в момент от живота ти, когато си решил да поемеш по по-трънлив път. Колкото до критиката, добре е да се вслушваш в нея, особено когато е градивна. Ако някой ти каже, че различен цвят вероятно ще е по-добре за сайта ти или, че по-ниска цена може да е добра идея, тогава обмисли съвета. Отсей безполезния цинизъм и обърни внимание на градивната критика! – lifehack.org

Виж още: 7 причини да регистрирате фирма