Изглежда, че напоследък все повече хора се замислят за собствен бизнес. Идеята да работиш за себе си, откривайки собствена фирма и правейки това, което обичаш, все повече блазни хората. Това е напълно разбираемо и няма нужда да обясняваме защо е така, нали? Но преди да започнеш бизнес, има доста неща, които трябва да се вземат предвид. В този материал ще прочетеш три много важни съвета, които препоръчваме добре да обмислиш преди да се престрашиш да пристъпиш към откриване на фирма и да се впуснеш в приключението, наречено предприемачество.

1. Защо искаш да имаш собствен бизнес?

Заради парите? Или заради това, че не искаш да работиш за някого на фиксирано работно време от 9:00 до 17:00 часа? Ако това са основните два мотива, то може да се предположи, че не си съвсем готов. Да откриеш своя фирма е сериозно предизвикателство и ако това са двата ти основни коза, които ще противопоставиш на това предизвикателство, то работата не е добре. Движещата сила трябва да е страстта към това, с което смяташ да се занимаваш. Трябва наистина да харесваш това, което смяташ да развиваш като бизнес, за да може той да има шанс да успее. Намери това, което те влече, което ти харесва, а не просто нещо, което ще ти носи някаква сума пари.

Още от блога: Как се прави бизнес без капитал

2. Какво те прави различен?

След като вече си определил нишата, в която ще правиш бизнес, време е да изследваш конкуренцията. Проучи ги добре и разбери как точно се случват нещата при тях и какви са работещите им практики. Какви са отзивите за тях? Най-важното – кое е нещото, което ще те направи по-добър от тях? Защо клиентите да предпочетат твоята услуга или продукт пред тези на конкуренцията? Затова проучи внимателно конкурентите в нишата и помисли много добре какво ново може да вмъкнеш, за да изпъкнеш.

3. Какви са основните ти ценности?

Преди да си отвориш фирма, е добре да си наясно какви точно са ценностите ти като човек, за да може да определиш и принципите си като собственик на бизнес, като предприемач. Тези принципи ще са в основата на всичко – как работиш, как ще третираш служителите си, какви бизнес тактики ще прилагаш и т.н. Вярвай силно в това, което правиш, за да може, когато се изправиш пред предизвикателство, да го посрещнеш уверен.

Разбира се, че има още много неща, които трябва да се вземат предвид, когато решиш да си регистрираш фирма и да започнеш свой бизнес. Но преди да започнеш да мислиш за тях, фокусирай се върху тези три основни правила. Щом веднъж си отговориш на тези три въпроса, останалото няма да е лесно, но ще си далеч по-подготвен да се справиш с него. Успех!