Предприемачите често имат страхотни бизнес идеи, но поради липсата на капитал ги оставят в застой за дълго време. Повечето смятат, че идеята им никога няма да бъде реализирана без солиден капитал зад гърба си.

Всеки ден някой стартира бизнес, получавайки буквално милиони долари от фирми, които финансират предприемачи. Това, на което не се обръща голямо внимание, е фактът, че немалка част от тези бизнеси така и не се развиват. Пръсват се големи пари, които просто отиват на вятъра.

Истината е, че ако идеята ти и планът за изпълнението й не са достатъчно добри, никакви пари няма да я превърнат в печеливш бизнес. Така че, ако има имаш добра идея, но нямаш капитал, не позволявай това да те спре да я реализираш! Вероятно ще е доста трудно – може би ще има тежки, дълги дни без сън, голям стрес и т.н. Но тези, които го искат силно, ще го постигнат.

Ето и 8 интересни съвета как може една новостартираща фирма да се справи с много скромен капитал.

1. Изгради бизнеса си около това, което знаеш

Вместо да се впускаш в нещо непознато, ориентирай се към това, което можеш и знаеш. Колкото по-малко се налага да разчиташ на външни източници, толкова по-добре. Когато градиш бизнеса си около своя собствен опит, лесно можеш да елиминираш нуждата от консултанти и външни намеси. Имай предвид, че понякога знанието е всичко, което е необходимо да се впуснеш в приключението.

2. Кажи на всички, които познаваш, какво правиш

Кажи на семейството си, приятели, колеги от университета, съученици. Запознай ги с това, че ще откриваш фирма, с която ще развиваш собствено начинание. Обаждай се, изпращай и-мейли и бъди активен в социалните си профили. Приятелите и семейството ти могат да помогнат за популяризиране на това, което правиш, като го представят на своите приятели и бизнес контакти. Това е един от най-сигурните начини за началото на изграждането на твоята компания и бранд.

Препоръчано от блога: Бъди креативен, изстреляй бизнеса си напред!

3. Избягвай ненужните разходи

Със сигурност ще имаш доста разходи, като някои от тях просто ще бъдат неизбежни. Това, което можеш да избегнеш все пак, е ненужният харч. Да вземем например визитките. Можеш да похарчиш 500 лева за определена бройка луксозни визитки, но можеш да похарчиш и 50 лева за същата бройка обикновени. Да бъдеш пестелив в началото, може да бъде разликата между това да успееш и да се провалиш.

4. Избягвай кредитните карти

Има разумен начин да ползваш кредити при основаването на фирмата, но има и самоубийствен такъв. Нови компютри, офис обзавеждане, телефони и материали бързо могат да те доведат до фалит. Вместо да се хвърлиш наведнъж да се снабдиш с всичко това, може да го правиш постепенно, като използваш първоначалните печалби, за да се снабдяваш с необходимите ти неща. Елиминирайки стреса и тежестта от кредита, ще си помогнеш по пътя към успеха.

5. Гледай да получаваш плащанията си редовно

Ако продаваш на дребно, няма да имаш проблем с това, но ако фирмата ти предлага консултантски услуги или си търговец на едро, направи всичко, което зависи от теб, за да получаваш редовно това, което ти се дължи. Сигурно ще можеш някак да я караш на минус за известно време, но ако искаш бизнесът да върви и да постигнеш крайната цел, не позволявай плащанията ти да закъсняват. Покажи на хората, с които работиш, че държиш на коректността и държиш на редовните плащания.

6. Бачкай здраво

В бизнес, който ще стартира почти без капитал, ще трябва здраво да се потрудиш. Ще се наложи да работиш повече и да се занимаваш с всичко, включително маркетинг и растеж. Здравата работа, която ще вложиш няма да отиде напразно. Градиш своя бранд, и трудът, който ще положиш, неминуемо ще увеличи стойността на бизнеса. Здравата работа постепенно ще започне да се отплаща и ще можеш да си позволиш партньор, който да се включи във фирмата ти, като изкупи дял от нея.

7. Възползвай се от безплатните възможности за маркетинг и реклама

Има начини да се рекламираш и без това да ти струва скъпо. Социалните мрежи са идеални за целта. Чрез тях лесно може да се стигне до клиента и да му се покаже какво точно предлага твоята фирма. Направи социални профили на бранда си в колкото се може повече мрежи и бъди активен в тях. По този начин хората ще разберат за твоя бизнес, а и постепенно ще изградиш бранд, който ще бъде лицето на фирмата ти занапред.

8. Бъди готов за всичко

Здравата работа е абсолютна необходимост, но когато стартираш бизнес без или с малък капитал, тогава ще трябва наистина да се отдадеш изцяло, за да успееш в бизнеса. Това означава, че ти ще бъдеш всичко в собствената си фирма – управител, счетоводител, маркетинг специалист. Ще имаш много роли и това ще отнема по-голямата част от времето и енергията ти, но това е единственият път.

Не позволявай на ограничения капитал да те спре от реализирането на чудесната ти идея. Дали ще бъде трудно и дали ще имаш стресови ситуации? Несъмнено, но това е част от предприемачеството.

Още от блога: 7 причини да регистрираш собствена фирма