Работех работата си вече пета година и ми беше писнала до безобразие. На всичкото отгоре ни назначиха нов шеф, който ме побърква. Изобщо не се вписва в колектива, взима лоши решения, които се отразяват зле на фирмата и дости ни следи.

Винаги съм искал да започна собствен бизнес и мисля, че имам доста сериозна идея за основаване на своя фирма. Това, което ме притесняваше, бяха статиите, които напоследък четях за високия процент провали на стартиращите бизнеси. Задавах си въпроса как реално се разбира дали бизнесът ти има бъдеще и дали си готов да стартираш собствена фирма?

Добър въпрос. Особено, когато основната ти мотивация е лошият шеф, който са ти назначили, а това е причина да се замислиш дали наистина си готов. Не би било много разумно да си откриеш фирма, само, защото не ти харесва новият ти шеф. Трябва да имаш идея, която наистина да те мотивира. В противен случай ще се провалиш още в началото, а именно то е ключово за успеха на бизнеса ти.

Още от блога: 5 бизнес съвета от Forbes

Каквото и да решиш обаче, сигурно е, че на всяка цена трябва да правиш това, което обичаш, защото това е начинът да постигнеш успехи. Може да се окаже, че първоначално е по-добре да смениш работодателя си вместо да започнеш сам бизнес. Едно е сигурно – не трябва да напускаш работа заради новия си шеф, а заради бизнес идея. Истинска и реална идея, която да се превърне в печеливш бизнес.

Как да разбереш, че идеята ти е подходяща? Отговори си на следващите четири въпроса, за да разбереш:

1. Имаш ли реални доводи да мислиш, че идеята ти ще се реализира?

Твърде много предприемачи регистрират фирми, с които започват бизнес без достатъчно добро предварително проучване и без да са задали основни въпроси, като например дали хората наистина се нуждаят от този продукт или от тази услуга. Особено пък, ако разчиташ на помощта на инвеститори, е от голямо значение да можеш да докажеш, че има клиенти, които се интересуват от това, което смяташ да предлагаш. Никой не финансира идея просто „ей така“. Един от сигурните начини да тестваш идеята си, е като създадеш компанията без да напускаш работа. Ако в един момент установиш, че вече не можеш да съчетаваш двете дейности, това е сигурен знак, че идеята ти има бъдеще и е време да напуснеш.

2. Готов ли си да бъдеш тотално разорен за година или две?

Напълно възможно е да се наложи да живееш само на спестявания и кредитни карти. Напълно възможно е и през първите две години да нямаш никаква печалба и да имаш възможност да покриваш само основните си нужди. Не е изключено дори да стигнеш до мизерия. Такава мизерия, че да се запиташ дали не си сгрешил и дали не е време да се откажеш. Това не е за всеки. Ако си работиш някъде на заплата, всичко е наред. Не се тревожиш за нищо, защото в края на месеца получаваш конкретна сума, според която си адаптирал разходите си. Не е така, когато си стартирал собствен бизнес.

3. Добър ли си в решаването на проблеми и в справянето с различни трудности?

Едно от основните неща, които взимаш за даденост докато работиш за някого на заплата, е сигурността, която имаш. Като служител имаш достъп до фирмените ресурси и консумативи. Понякога си позволяваш да разчиташ на мисълта, че твоят мениджър или някой друг ще се справи с някои проблеми, които са изникнали в процеса на работа. Няма такова нещо обаче в новостартиралия бизнес. В твоята собствена фирма. Затова и не са изключени сценариите, при които надъханите новоизлюпени предприемачи решават да се завърнат на работата със сигурна заплата.

4. Готов ли си да сложиш работата си пред социалния си живот?

Ако имаш семейство, какво мисли то по този въпрос? Като бизнесмен ще бъдеш непрекъснато зает, включително през уикендите, понякога дори през нощта, през празниците и т.н. Може да се наложи да пропуснеш доста партита и рождени дни на твои приятели в името на успеха. Ще дойде момент, в който ще си дадеш сметка, че не си почивал от сума ти време. Много от успелите предприемачи казват, че се чувстват женени за собствените си компании.

Ако искреният отговор на всичките четири въпроса, е „да“, тогава го направи. Но ако някой от четирите те накара да се замислиш и да се колебаеш, помисли дали не е по-добре да останеш на работа. Запомни – предприемачеството не е за всеки.

Още от блога: Как се прави бизнес без капитал?