Micha Kaufman

Може би си от тези, които като малки са си мечтали един ден да изобретят нещо невероятно, да регистрират собствена фирма, да бъдат успешни бизнесмени и т.н. Може пък да си от тези, които като тийнейджъри сами са се учили на програмиране с идеята някой ден да бъдат големи програмисти. Може също и да си от онези, които искат да поемат риск, за да се махнат от работата си на заплата и да открият фирма, за която винаги са мечтали.

Познавам те. Срещал съм те. Всъщност аз съм ти. Ние сме предприемачи.

Като човек, който е стартирал 5 компании, съм научил някои неща през годините. И като повечето успешни предприемачи, аз също искам да помагам на хората, които искат да работят за себе си.

Така че, ето моите 5 съвета за вас – мечтателите, програмистите, рисковите играчи.

Съвет #1

Живеем в интензивна и бързо променяща се ера. Пазарите се сринаха. Джобс си отиде. Индустриите се разклатиха и се обновиха. Ако обаче си изобретателен предприемач, съдбата ти е в твоите ръце!

В новата икономика можеш да постигнеш финансова независимост по свои собствени правила. Имаш силата да бъдеш успешен, защо не и богат, както вероятно си мечтаеш. Това е ключов фактор за всеки бизнесмен и движеща сила в собствения ми живот. Да притежавам съдбата си и по-конкретно финансовата си съдба, понякога е плашещо, но несъмнено е и мотивиращо! Използвай страха като трамплин, който да те изстреля до нови висини!

Съвет #2

Ако сега стартираш или вече имаш малък бизнес, може да ти е трудно да разбереш защо трябва да инвестираш в собствената си марка и репутация. Вярно – скъпо е и отнема време. Освен това все още не се и опитваш да се съревноваваш с големите марки. Но нека поговорим за бъдещето. Трябва непременно да мислиш за него, защото репутацията е всичко в  бизнеса. Твоят бранд ще бъде определяща за начина, по който хората гледат на бизнеса ти.

Да, ще трябва да се лишаваш от някои неща. Да, ще позанемариш социалния живот. Но ако не обърнеш внимание на детайлите, на обслужването на клиентите, на това как околният свят възпрема твоята компания, няма как да бъдеш успешен. Защо? Защото успехът в бизнеса идва от доволните клиенти – тези, които ще се върнат при теб.

Съвет #3

Родителите винаги учат децата си да не се страхуват от провала. Или поне качествените родители. След неуспех, да се изправят и да опитат отново. Децата не могат да знаят всички отговори преди да започнат да се учат. Това се отнася в пълна сила и за теб. Не бъди перфекционист, когато започнеш приключението, наречено предприемачество.

Съвет #4

На по-късен етап, когато вече си се утвърдил, вкарай този перфекционизъм в своите продукти или услуги, както и в работата с клиентите. Но в началото е по-евтино и по-добре да опитваш отново и отново, докато не постигнеш търсения резултат. Така че, повторението е майка на знанието. За да „заковеш“ нишата си, ще са ти нужни няколко опита.

Съвет #5

Поеми риск и просто го направи. Също така обичай това, което правиш. Думата „страст“ често се използва ненужно много в бизнеса, но когато говорим за предприемачество, си е доста необходима. Трябва да влагаш страст, в това, което градиш, защото ще прекарваш повечето от времето си в работа. Това е положението, когато искаш да имаш собствена фирма.

Милиони хора по целия свят чуха речта на Стив Джобс през 2005 г. в Станфорд. Тогава той обърна голямо внимание на темата „страст“: „Ще трябва да намерите това, което обичате. Работата ви ще заема голяма част от вашия живот и единственият начин да бъдете наистина доволни от това, което правите, е да го обичате. Начинът да правите големи неща, е да обичате това, което правите. Ако все още не сте го открили, не спирайте да търсите. Не се отказвайте!“

И това е най-важният ми съвет – направи го, обичай го, не се отказвай!