Бъди шеф сам на себе си!

Ако си предприемач, вероятно си чувал милиони причини защо да не се занимаваш със собствен бизнес – доста е рисковано, може да задлъжнееш, вероятно няма да спиш добре, личният ти живот ще страда и т.н. Но въпреки всички тези несигурности, хората са си все така привлечени от идеята да имат собствена фирма, която да работи за тях. Има наистина много причини да започнеш собствен бизнес и ние вече сме разглеждали някои от тях в нашия блог.

Сега предоставяме на вниманието ти още 20:

1. Свободно време
Това вероятно ще се случи на малко по-късен етап. Първоначално би трябвало да работиш дори повече и то за по-малко пари. Но, ако работиш както трябва, ще съумееш добре да управляваш и графика си, което след време ще се превърне в една страхотна свобода и ще можеш да изпиташ удоволствието от това да си добър предприемач, който качествено управлява времето си така, че да има и достатъчно свободно.

Препоръчано от блога: Та, искаш да си предприемач?

2. Ще има какво да разказваш
Всеки път, когато кажа на някого, че имам собствена фирма, винаги ме обсипват с въпроси какво точно правя, как го правя и как се развива. Разбира се, винаги имам какво да кажа по тези въпроси и най-хубавото е, че развитието на историите зависи изцяло от мен, защото аз съм главното действащо лице. Ако работиш на заплата в някаква фирма, обикновено имаш доста по-малка свобода в това отношение.

3. Данъчни облекчения
Бизнесмените винаги имат възможност да се възползват от някои интересни данъчни предимства. Става дума за разходи, които така или иначе всеки от нас прави ежедневно, но хората със свой бизнес могат да използват за спестяване на някой и друг лев данъци. Разбира се, говорим си единствено за законни начини. Например сметки за телефон, разходи по пътувания, храна, разходи по автомобила и какво ли още не. Регистрираните по ДДС могат да се възползват и от данъчни кредити. Непременно попитай счетоводителя си за тези предимства, но с уговорката, че се интересуваме единствено от законните начини!

4. Гордост
Когато изградиш нещо успешно, това е страхотно чувство. Имал си визия за това как трябва да се случат нещата и в крайна сметка са се получили точно според очакванията ти. От друга страна, трудно можеш да си горд с милионната задача, която си свършил по заповед на работодателя си. Изобщо чувството на удовлетворение да работиш за себе си и да печелиш добре от собственото си творение, е наистина изключително!

5. Оставяш наследство
Не че няма да оставиш наследство след себе си, ако работиш някъде на заплата, но съвсем друго е да завещаеш на потомците си цял, развит, добре работещ бизнес. Ако си лекар, водопроводчик или шофьор на автобус, съгласи се, че трудно ще има как да бъдеш наследен по този начин. Да наследят собствения ти бизнес обаче, е нещо съвсем друго и можеш да си напълно горд с това, защото си го създал ти!

6. Сигурност
Някога да си бил уволняван или понижаван в йерархията на фирмата, в която работиш? Ако си бил, разбираш за какво става въпрос. В предприемачеството сигурността се изразява в това, че ти си шеф сам на себе си. Ти управляваш парада и няма от какво да се притесняваш, когато правиш каквото трябва.

7. Връзки
Предприемачите са комуникативни същества. Обичат да се срещат, да обменят опит и да си разказват интресни истории от бизнеса. Кръгът ти от приятели и познати непрекъснато ще се увеличава, когато станеш бизнесмен, тъй като ще намираш многобройни съмишленици, които също като теб искат да се развиват и да говорят за предизвикателствата, пред които се изправят.

8. Можеш да правиш добро
Това не е задължително за всички предприемачи, но със сигурност е нещо хубаво. Тъй като контролираш парите на фирмата си, ако желаеш винаги можеш да заделиш малко пари и за другите. Може да спонсорираш благотворително мероприятие, някаква фондация или пък просто да дадеш на някой нуждаещ се. Това несъмнено може да бъде една от най-приятните страни на това да бъдеш успял предприемач. И не забравяй, че спонсорирането на благотворителни и други кампании не е безвъзмездно – името на твоята компания се популяризира!

9. Новости
Всички ние, като хора, обичаме нови предизвикателства, но рядко можеш да изпиташ такова нещо, докато си затворен в чуждия офис. Всичко това придобива съвсем друга светлина, когато ти управляваш ситуацията. Започването на твой собствен бизнес ще ти осигури достатъчно много нови предизвикателства и нов опит.

10. Менторство
Да си имал ментори в живота и по-късно ти сам да станеш такъв, е едно от най-страхотните изживявания. Да се учиш от най-добрите и след това да предадеш знанията и опита си на по-неопитните от теб, ти дава невероятно чувство на удовлетвореност. От моя собствен опит (а и от разкази на други хора) знам, че обществото на предприемачите е доста отворено към подаване на ръка в момент на нужда. Разбира се, има и изключения, но няма сфери без такива.

11. Ставаш експерт
Това върви ръка а ръка с менторството. Независимо какво точно правиш като бизнесмен, след като го правиш, в един момент няма как да не станеш добър в него. Това неминуемо ще ти даде трибуна, която трябва умело да използваш. Вероятно ще имаш възможност да бъдеш интервюиран за опита и знанията, които имаш в твоята сфера, а освен това можеш да пишеш за тях и да ги разпространяваш.

12. Умения
Хората често ме питат как съм научил нещата, които сега прилагам в собствения си бизнес. Казвам им, че съм бил принуден да се науча, защото иначе не бих успял в начинанието си. По същия начин бях принуден да науча и много други неща, които съпровождат бизнеса ми, като например как да организирам бюджет, да преговарям с клиенти и партньори, както и стотици други неща, които съм научил съвсем сам. Разбира се, за целта трябва много прецизно да се подберат източниците на информация, както и да прецениш на кои можеш да имаш доверие и на кои не. Няма как винаги да избираш 100% правилните ходове, но в бизнеса това е неизбежно. Не е лесно да натрупаш умения и знания и това отнема време, но след като веднъж го постигнеш, ще ти се отплати многократно, защото ще ти бъдат полезни не само за бизнеса, но и в жовота!

13. Решителност
Всичко, което съм постигнал като предприемач, по някакъв начин е рефлектирало и върху личния ми живот. Като цяло не бях много отворен към промените. Но като станеш предприемач, просто нямаш друг избор. Всеки в бранша, който не е отворен към нови неща и промени, рано или късно се проваля. За да избегнеш това трябва да бъдеш решителен и отворен най-вече към промените, защото нещата непрекъснато се променят какво в бизнеса, така и в живота.

14. Признание
Има буквално стотици местни, областни и национални отличия, които един бизнес може да получи като признание. Това, разбира се, не трябва да е основната причина, поради която да стартираш бизнес, но със сигурност е доста приятно като получиш такова признание.

15. Финансова независимост
Да бъдем честни – това е причина номер едно да стартираш собствен бизнес. И в това няма нищо лошо, защото е нормално всеки да търси финансовата независимост. Няма значение кой какво има предвид под финансова независимост – хубава пенсия, неограничен финансов ресурс или достатъчно пари да си купиш каквото искаш, предприемачеството ще ти помогне да го постигнеш. Няма спор – парите не купуват щастие, но с тях със сигурност е по-лесно да го намериш!

16. Преоткриване
Стартирал съм и съм продал няколко фирми през кариерата ми. Всеки път, когато продам компанията си, пред мен се открива нова възможност да се пресъздам отново. От друга страна, ако бях завършил юридическото си образование, вероятно щех да съм адвокат сега, а в това не виждам много възможности за пресъздаване. Може и да греша. Но като предприемач мога да бъде точно това, което искам да бъда.

17. Можеш да промениш света
Често срещана шега е, че повечето предприемачи искат да променят света. Трудно е да си представиш как капка в морето (защото колкото и да си голям, все си капка в морето) ще промени света. Въпреки това има и такива, които успяват да го направят. Например Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Илон Мъск и т.н. Каквото и мнение да имаш за тях, няма никакво съмнение, че те са успели да променят света.

18. Създаваш работа
Голямо удоволствие е да знаеш, че храниш и други семейства и упеха на служителите ти зависи до голяма степен от теб. Идеите ти им позволяват да живеят добре, защото им изкарват пари и по този начин даваш възможност и на други хора да следват мечтите си.

19. Твоят бранд
Да бъдеш известен с нещо хубаво, е изключително удоволствие. Хората могат да те познават като успелия бизнесмен, което несъмнено четка егото. С каквото и точно да се занимаваш, няма никакво съмнение, че е доста приятно да създадеш солидно име и хората да те отъждествяват с него.

20. Твоята причина
Тук прочете за доста добри причини да регистрираш своя собствена фирма и да започнеш бизнес. Но това, което е наистина от значение, е твоята лична причина да започнеш. Каква е тя? Вероятно си я намерил тук или поне си намерил вдъхновение да я откриеш! – entrepreneur.com

2 replies
 1. Подаръци за Сватба
  Подаръци за Сватба says:

  Много приятно написана и подробна статия! Ние също решихме да пробваме да разработим свой собствен бизнес – „Подаръци за Сватба“, заради всичките 20 причини споменати в статията. Просто свободата да развиваш идеите си както на теб ти се струват добре е нещо уникално. Надяваме се и ние след години да сме променили света поне малко и то за добро!

  • Profirms.bg
   Profirms.bg says:

   Благодарим за чудесния коментар и поздравления за смелостта да работите това, което обичате! Успехи!

Comments are closed.