Щом си тук и четеш този материал, това вероятно означава, че искаш да си предприемач, нали? Това казва и заглавието.

Е, не можеш. Съжалявам.

Объркан си? Може би не бях достатъчно ясен. Не можеш да искаш да си предприемач. Или си, или не си. Схващаш ли?

Най-добрият начин да станеш нещо, е да направиш нещо

Самото заглавие на тази статия е нещото, което хората не разбират за предприемачеството. Има някои определени неща, които се случват, когато разбeрeш, че си предприемач. Заложено е в самия теб, в твоите навици и цели, а понякога не можеш да го контролираш.

Интересно от блога: Мисленето, което ще промени бизнеса ти

Първо: да искаш да си предприемач и да си предприемач, са две адски различни неща. Може да се стремиш към това, но докато не започнеш наистина да работиш по въпроса, не си. Най-добрият начин да станеш нещо, е да направиш нещо. Продавай, продавай, продавай. Разбери какво е да си полезен на някого с нещо. Научи се как да адаптираш това, с което можеш да бъдеш полезен, за да може това да ти донесе нещо.

Постави се в позицията на победител

Второ: ако работиш за някого на заплата, не си предприемач. Ако си истински предприемач, няма да си способен да имаш нормална работа. Ако не работиш за себе си, управлявайки собствен бизнес, не си предприемач, а само човек, който вероятно може да бъде такъв. В това няма лошо. Важното е да си щастлив, а това е, което има значение в края на деня. Но ако наистина се чувстваш като предприемач, просто няма как да работиш за някой друг.

Ако все още бях прохождащ амбициозен предприемач, щях да се спукам от работа. Търси ментори. Работи без пари, ако трябва. Но за хора, от които можеш да научиш важни неща и които могат да ти бъдат полезни в развитието. Бъди победител. Можеш да прочетеш колкото си книги искаш, но те няма да те направят бизнесмен. Единственият начин да станеш нещо, е да направиш нещо.

Между другото, това се отнася за всякакви аспекти от живота. Ако искаш да си художник, рисувай. Престани да казваш, че искаш да го направиш, а просто го направи.

Искаш да отвориш пицария? Чудесно. Разбери какво ти е нужно, за да започнеш и просто действай. Престани да чакаш „подходящия” момент. Просто го направи.

Изводът е следният: не си губи времето. Просто започвай да бачкаш, каквото и да ти струва. Просто го направи, дори това да означава да свалиш и последната тениска от гърба си. – Gary Vaynerchuk

Още от блога: Кога да напуснеш работа и да започнеш собствен бизнес