Да реализираш мечтата си за стартиране на собствен бизнес е задача, за която повечето хора често си мислят „има време“. Надяват се, че ще дойде момент, в който ще имат много пари, страхотни умения, солидни връзки и т.н. Истината е, че няма по-добър ден от днес, за да започнеш осъществяването на мечтите си, защото с времето няма да става по-лесно. Имайки това предвид, ето и 10 причини, поради които няма смисъл да гледаш как годините си минават, а ти чакаш:

1. Пазарът се съживи

Хората свикнаха да се оправдават с кризата, но истината е, че тя отминава, макар и бавно. За предприемачите това означава зелена светлина да започнат да реализират мечтите си. Дори пазарът да е все още сравнително стегнат, ако съумееш добре да представиш уникалните си услуги или продукти, несъмнено ще пожънеш успех.

2. Мечтата ти няма да стане по-лесна за реализиране

Забелязвали ли сте как, когато отлагате домакинската работя, тя става все повече и повече? Дори нещо толкова просто като чистенето на банята или отлагането на едно телефонно обаждане, може да бъде доста натоварващо, отлагайки го с времето. Тази тенденция е особено опасна, когато става дума за отлагането на нещо толкова сериозно и голямо като регистрация на фирма, с която да започнеш мечтания бизнес.

3. Чакането поражда съмнение

Чакането със сигурност дава възможност да размислиш. Бавно, но сигурно в главата ти ще нахлуят мисли, които ще те разколебаят. За да избегнеш този момент, просто смачкай съмнението, като не губиш и секунда повече и стартираш веднага! Можеш да го направиш!

4. Учиш се в движение

Всеобщо погрешно схващане за стартирането на собствен бизнес, е, че трябва да знаеш и можеш всичко още в началото. Това е абсолютно погрешно. Никой не гради голяма фирма за една нощ и никой не е наясно с всичко от самото начало. За начало е достатъчно да се научиш да избягваш провалите (всичките е невъзможно) и да даваш най-доброто. Останалото ще дойде само.

5. Ментор

Експертите и старите кучета обичат да взимат новаци под опеката си, но само, ако имат какво да покажат. Имайки това предвид, е по-добре да стартираш бизнеса си и тогава да потърсиш нечия помощ. Тогава ще можеш да търсиш конкретни съвети при управлението на вече съществуващата ти фирма. Така също ще знаеш с по-голяма точност какво точно искаш да постигнеш в бизнеса, а това е нещо, което предприемачите, които все още не са стартирали, не знаят съвсем добре. След като установиш това, ще можеш по-лесно да намериш подходящия човек, към когото да се обърнеш за съдействие.

6. Блогът

Един от най-сигурните начини да изградиш бизнес, е блогът. Когато един блог се води добре, той е чудесен инструмент, чрез който да покажеш на хората какво знаеш и какво можеш да предложиш, както и да си докараш трафик на сайта. Трябва обаче да бъдеш търпелив, защото добрият блог отнема време. Това означава, че колкото по-рано го започнеш, толкова по-добре за теб и твоята фирма.

7. Онлайн бизнесът е евтин

За щастие живеем в 21 век. Днес всеки може да ползва интернет и с няколкостотин лева и добър план да направи нелош сайт, в който да предложи на широкия свят (или скромния български пазар) своите стоки и услуги. Вече нямаш извинение да чакаш трупането на солиден капитал или да взимаш заем.

8. Вече имаш мрежа

Неприятно е да изоставиш мечтите си поради причината, че не си изградил достатъчно силни връзки, за да започнеш бизнес. Познай какво – вече имаш връзки. Да, ако имаш майка, имаш връзки. Приятел, колега – може да изглежда, че тези хора не се броят, но те направо са си ключови фигури в твоята мрежа от връзки, които могат не само да те подкрепят морално, но и да те представят на други свои познати, приятели и колеги. Мрежата ти ще расте наравно с фирмата ти, така че не чакай!

9. Идеята ти няма да стане по-уникална, ако чакаш

Да искаш някаква „оригинална идея, която никой друг не е измислил досега“, е нещо неоригинално. Всички искаме такава бизнес идея, но истината е малко по-различна – повечето идеи вече са в обръщение. Приеми го. Ако това, което можеш да предложиш е добро, тогава няма от какво да се притесняваш. Ако пък наистина е уникално, това е още една причина да не чакаш някой да го вкара на пазара преди теб. Направи го ти!

10. Искаш го, нали?

Това е мечтата ти, нали така? Щом е така, няма смисъл да чакаш да остарееш, помъдрееш и т.н. Вместо това, улови страстта си в нейния пик и я развивай, докато си пълен с ентусиазъм. Покажи на хората всички тези яки идеи, които имаш! Само тогава ще набереш самоувереност , ще ставаш по-добър и наистина ще започнеш да изживяваш мечтата си!