Успехът е нещо, което всички кариерно-ориентирани хора желаят и въпреки това много от тях се страхуват от него. Или поне от по-високите му нива. Защо е така? Защо някои хора са успешни в бизнеса, а други не са?

Навици, вяра, страст, гъвкавост, правилен подход и начин на мислене – това са ключовите фактори.

Доста често може да няма никаква разлика в способностите на един предприемач и тези на някой друг. И двамата биха могли да направят каквото поискат. Това, до което се свеждат нещата, е да имаш правилната нагласа, правилното отношение към нещата, да създадеш правилните навици и да намериш баланса във всичко.

В този материал ще ти предложим 10, нека ги наречем режима на мозъка, които ще са ти от полза по пътя към постигане на бизнес целите ти.

Прочети още: Какво реално влияе на способността ти да печелиш пари

1. Избери куража пред страха

За да си успешен трябва да си куражлия. За да си куражлия, трябва да предприемаш смели ходове. Част от това да имаш кураж, се изразява в това да правиш неща, за които си мислиш, че не си способен да постигнеш – да се впуснеш в непознататото. Независимо дали ще успееш, или ще се провалиш, ще се учиш и ще растеш. Растежът от своя страна означава да трупаш ценен опит, без значение дали е дошъл от успех, или от провал.

2. Вярвай в себе си

Нагласата може да бъде всичко. Негативната нагласа понижава шансовете ти за успех, докато позитивното мислене прави точно обратното – увеличава ги. Без положителната нагласа, без вярата в собствените сили, успехът няма как да дойде, защото той не е просто нещо, което се случва, а нещо, което се гради. Когато силно вярваш в себе си, можеш да постигнеш буквално всичко. Именно в тази вяра се крие силата да продължаваш да правиш това, към което си се запътил, а когато нищо не може да те спре, то рано или късно, успехът ще дойде.

3. Подбирай си компанията

Всеизвестен факт е, че с какъвто се събереш, такъв ще станеш. Това е изключително важен момент. Негативизмът е заразен и ако хората около теб са такива, то е твърде вероятно да те дърпат надолу. За да постигнеш целите, които си си поставил, промени дори шефа си, ако е необходимо. Ако е невъзможно – напусни. Ако пък ти си шефът, то по най-бързия начин се освободи от негативните хора в твоята нова фирма, защото само един такъв е достатъчен да спъва цялата работа. Обгради се с енергични позитивни хора и попивай от техните положителни настроения. Повярвай – резултатите няма да закъснеят.

4. Приемай собствените си предизвикателства

Да си напълно наясно с целите си в бизнеса, е нещо, което трябва да ти дойде отвътре. Когато сам си си поставил целите, си по-мотивиран да ги изпълниш. Това е така, защото постигайки тези цели, ти ставаш все по-завършен. Когато целите ти са поставени от самия теб, постигането им има далеч по-важно значение върху твоята идентичност и увереност. Всяка постигната цел, която си поставил пред себе си сам, е още една стълба по-нагоре в развитието ти като личност. Личностното развитие е един от важните резултати на постигането на целите, които си поставил сам пред себе си.

5. Цел и визия

Способността да визуализираш нещата в главата си, е мощно оръжие. Страхотна техника да си избистриш целите, е да ги визуализираш. Вярваме, че всичко, което се запише на хартия, е по-вероятно да бъде постигнато от това, което премисляме само в главата си. Когато визуализираш целите си, ги правиш реални. Когато ги държиш само в главата си, те си остават само желания.

6. Приеми предизвикателството

Обикновено по пътя към върха има няколко по-лесни пътеки и те винаги са най-трудни за намиране. Предизвикателството е и винаги ще бъде част от успеха в света на бизнеса. Предизвикателството е това, което ти помага да растеш по време на твоето пътуване. Всяко предизвикателство, което се изпречи на пътя ти, ти дава възможност да изградиш още по-добри реакции и поведение, които да ти помогнат да се справяш по-добре с проблемите занапред. Поради тази причина, радвай се на препядствията. Всяко едно е своеобразен компас, който те насочва в правилната посока на развитие.

7. Бъди проникновен

Трябва да мислиш на много дълбоко ниво за възможностите, които могат да се открият пред теб и да ти помогнат да развиеш бизнеса си на едно наистина високо равнище. В този смисъл, да си проникновен, означава да умееш да поглеждаш нещата от много различни ъгли и перспективи. Анализирай например кой служител е най-добър в нещо, кои клиенти какво предпочитат, кой метод работи най-добре и т.н. Направи си изводите и прави промените в резултат на задълбочения си анализ.

8. Не се страхувай от риска

Няма никаква гаранция за нищо в бизнеса. Каквото и решение да вземеш, на каквото и да е базирано то, никога няма гаранция за успех. Рискът и образованието са често необходимите механизми, за да разбереш дали си на правилния път, или не. Ако се страхуваш от риска, ще се ограничаваш и ще останеш в комфортната си зона. В такъв случай просто нямаш шанс да постигнеш това, което искаш.

9. Прави това, което обичаш

Много по-вероятно е да успееш в бизнес, в който освен пари, си инвестирал и много страст и желание. Има начин да намериш страстта почти във всичко в живота. Може и да не харесваш всеки аспект от работата си, но начинът да се справиш с това, е като погледнеш в бъдещето и си дадеш сметка, че трудът, който полагаш днес, ще е плодът, който ще обереш утре. Това е начин, по който може да поддържаш интереса към това, което не ти харесва в твоята работа. Когато харесваш бизнеса, в който оперираш, няма нещо,  което да те накара да спреш да го правиш.

10. Благодарност

Когато гледаш на живота и бизнеса си от гледна точка на това, което не си успял да постигнеш, това определено ти пречи да вървиш напред и да се развиваш. Негативизмът пречи на развтието. Трябва да погледнеш всичко, което си постигнал и да си дадеш сметка, че много други хора биха могли само да мечтаят за твоите постижения. Когато успееш да се придържаш към този начин на мислене, ще се научиш да не се оплакваш от по-незначителните неща. Затова бъди благодарен за всичко, което имаш и си успял да постигнеш. Давай си сметка за това и му се радвай. Ключът е в позитивизма.

Още от блога: Превърни идеята си в бизнес