Чудил ли си се някога как някои хора правят пари без на пръв поглед да те превъзхождат с нещо конкретно, нещо видимо? Да? Аз също. С какво ме превъзхожда този? Как е възможно този неудачник да печели повече от мен?

Този материал има за цел да отговори точно на тези въпроси и да ти даде да разбереш, че нещата невинаги са такива каквито изглеждат на повърхността. Мислиш, че си по-квалифициран? Мислиш, че си по-умен? Може и да е така, но това може да се окаже недостатъчно за заветната цел, а именно – да правиш пари.

Напук на всеобщото разбиране за това кои са критериите, от които зависи колко пари можеш да печелиш, ние ти предоставяме първо списък с качествата, които имат по-малко влияние върху способността ти да печелиш пари.

1. Амбиция

Хората, които правят повече пари искат да са по-успешни от тези, които правят по-малко. В интерес на истината, някои от по-малко заможните успешни хора имат страхотна амбиция, но те се провалят на по-важните тестове, за които ще говорим малко по-нататък в нашата статия.

Това, което искам да ти кажа е, че ти може много повече да искаш да си шеф на някаква компания и да гориш от желание и амбиция, но това със сигурност не е достатъчно. Там някъде има някой, който има нещо повече от теб.

Интересно от блога: Разликите между средната класа и богатите

2. Интелигентност

Хората, които печелят повече пари, са по-интелигентни от тези, които печелят по-малко. Това е всеобщото разбиране. Естествено, че поредният 23 годишен гений, който просто съзадава някаква апликация или друга програма, която Facebook ще купи за милиони долари, е доста надарен умствено и това може да му донесе доста дивиденти. Но въпреки това, интелигентността сама по себе си не може да бъде фактор в това отношение.

3. Образование

Хората, които имат по-високи доходи имат по-добро образование и имат по-добър шанс да са успешни благодарение и на контактите, които са създали в университета. Макар и връзките да са сериозен фактор що се касае до способността ти да печелиш добре, те не работят така, както повечето хора си мислят. Не може просто да „вържеш“ успеха.

Несъмнено е, че когато си успешен, оптимистичен и продуктивен, ти естествено привличаш себеподобни. Но връзките не падат просто така от небето. Те идват след като вече си станал успешен и си постигнал нещо, което да създаде тези връзки. Обратният начин просто не работи.

Може и да пробваш да манипулираш системата, но това определено ще ти бъде доста трудно. Хората, които са вътре в нея не са вчерашни и възможността да се провалиш, имитирайки някакви успехи и постижения клони към 100%.

4. Началството

Потиснически или подкрепящ шеф? Ако си от тези, които позволяват другите да определят способността ти да постигаш и печелиш, просто си на погрешния път от самото начало. Няма значение дали става въпрос дори за шефа ти. Няма значение дали е лош, или добър. Ако винаги се оставяш да бъдеш игнориран дори когато си прав, това със сигурност няма да ти е от полза.

5. Професия

Докато някои професии са просто по-добре платени, хората, които се „навъртат“ около дадена професия, само защото е по-добре платена, обикновено не успяват да постигнат кой знае какво в нея.

Например, младите хора, които искат да работят в банка само заради възможността да печелят добри пари след време, рядко успяват реално да натрупат някакво богатство. За да печелиш пари, трябва да си продуктивен. За да си продуктивен, трябва да си щастлив и оптимистично настроен, защото това са факторите, които влияят на способността на човек да дава всичко от себе си. А човек постига целите си, когато дава всичко от себе си.

Истинските разлики

1. Отношение, нагласа, поведение

Ето тук вече идват големите разлики. Докато един силен и успял лидер винаги ще си каже: „Добре, да го направим!“, то болшинството не само не би имало тази увереност, а нещо повече – дори не би вярвало, че е възможно. Нагласата ти към определени ситуации и реакциите ти в същите, ще са определящи за това до каква степен реално ти си способен да се справяш с положението, а от там и да печелиш пари.

На една среща на съдружниците във фирма, например, всички разглеждат едни и същи проблеми, но виждането им за това как трябва фирмата да се справи с тях, е различно. Някои от съдружниците няма и да посмеят да си помислят за определени решения, които им се виждат невъзможни, докато този с отношението и правилния подход към правенето на пари, просто ще е готов да го направи. И тук не говорим за поемането на кой знае какъв риск, а чисто и просто за решение, което на мнозина им се струва невъзможно за постигане, а други просто започват работа по постигането му.

2. Механизми за справяне

Всички се изправяме пред някакви опасности в живота си. Препядствията са навсякъде. Но каквото изглежда непреодолимо препядствие за едни, то други гледат на него по съвсем различен начин.

Истински продуктивните мениджъри се изправят пред трудностите със здрава работа. Мениджърите под тях често могат да се справят със стреса, но крайните срокове и други притискащи обстоятелства просто ще отдалечат продуктивността им от 100-те процента.

Дисциплината и устойчивостта са от огромно значение и несъмнено се нареждат до основните фактори, когато говорим за механизми за справяне с трудни ситуации.

3. Здраве

Макар и невинаги да е така, доста често има силна връзка между способността ти да печелиш пари и физическото ти състояние. Големите фирми предпочитат да наемат служители в добра форма, защото именно те са тези, които идват на работа енергични и фокусирани.

Може да се поспори дали сърцето (като огромен хъс и желание за работа), или главата, е от по-голямо значение за това кой колко пари печели. Ето и добрата новина – ако си могъл да се концентрираш, за да прочетеш този материал докрай и си бил заинтригуван през цялото време, може да се каже, че имаш основите на правилното отношение към печеленето на пари.

Още от блога: 3 съвета за стартиращия бизнес