Profirms – правни и счетоводни услуги за Вашия бизнес

Да решиш дали да напуснеш работата си, може да се окаже доста трудно решение за взимане. Твърде е възможно да си доста лоялен към шефа си, да имаш прилична заплата или пък да има нещо друго, което да не ти позволява да напуснеш комфортната си служба, въпреки че всичко останало те тегли именно към това решение. От друга страна, може да си убеден, че мислите ти за напускане са само временни колебания, които ще имаш така или иначе при всяка друга работа.

Със сигурност обаче има и някои категорични признаци, че е крайно време да напуснеш. Ако виждаш един или два от тези признаци в твоята работа, това вероятно е знак, че трябва да потърсиш щастието си другаде.

Препоръчано от блога: Как да изградим печеливш бизнес?

Вече не се развиваш

Кариерата ти трябва да се развива напред в поне една посока. За някои това означава да се катерят по стълбичката на фирмената йерархия. За други означава да се учат на нови неща, да придобиват нови умения и квалификации. Без значение от кой тип си, трябва да има развитие в твоята кариера. Ако няма, това е знак, че тя е в застой. Задай си следния критичен въпрос: ако останеш на тази работа още година, как ще се развиеш? Ако нямаш отговор на въпроса или отговорът не ти харесва, несъмнено е време да напуснеш.

Фирмата не се развива добре

Всички компании имат своите възходи и падения. Ако това се случва и с фирмата, в която работиш, не се притеснявай – нормално е. Въпреки това, ако изгледите са кризата да се задълбочава, няма да е зле да обмислиш вариант да напуснеш навреме. Намалява ли печалбата на фирмата всяка година? Има ли повече съкращения отколкото назначения? В замираща сфера ли развива бизнес компанията? Ако някое от тези събития е налице, вероятността фирмата да не просъществува още дълго, е голяма. Започни да се оглеждаш за нова възможност, докато все още имаш време.

Не уважаваш шефа си

Добри професии могат лесно да бъдат провалени от лоши лидери. Ако човекът, който ръководи бизнеса не може да спечели уважението ти, то е напълно възможно да не ходиш на работа с удоволствие. Шефът ти трябва да е човек, който може да те вдъхнови, да те мотивира, както и да те научи на нови неща в кариерата. Ако обаче не те подкрепя или пък е некомпетентен, или е комбинация от двете, не си причинявай това повече. Добрите шефове са рядкост, но си заслужава да се опиташ да откриеш такъв или пък да откриеш собствена фирма и да започнеш собствен бизнес и сам да си бъдеш шеф.

Интересно от блога: 7 ключови въпроса за младите предприемачи

Недооценен си

Когато говорим, че си недооценен, нямаме предвид само от финансова гледна точка, макар и заплатата да е сред основните фактори. Тук става дума повече за това дали постиженията ти в работата се оценяват и дали шефът ти забелязва колко полезен си всъщност за фирмата. Редно е да бъдеш забелязван и когато вършиш допълнителна работа това да бъде подобаващо възнаграждавано. Ако това не се случва, няма съмнение, че твоето място не е на сегашната ти работа.

Работата вече не ти харесва

Няма работа на света, на която всеки ден без изключение да ходиш с огромно желание и въодушевление. Все ще се случи да имаш ден, в който си пренапрегнат или поради някаква друга причина няма да ти се ходи на работа. Любовта към работата не е само въодушевление и щастие. Тя е също да гориш на работното място и да си мотивиран да продължаваш. Например, ако някога си стресиран и изнервен заради някакъв проблем, но все пак си мотивиран да го решиш по най-добрия възможен начин, то може да се каже, че все още обичаш работата си. Ако не си особено заинтересован и гледаш времето да мине колкото се може по-бързо, е повече от ясно какво трябва да направиш.

Не се вписваш

Атмосферата в една фирма е от огромно значение за начина, по който се чувстват нейните служители. Когато си пасваш с останалите от екипа и с тяхното поведение, ще е много по-лесно да си вършиш работата с удоволствие и без напрежение. Ако разбиранията ти за поведение и отношения с колегите ти се разминават с тези на останалите, вероятността да успееш да направиш добра кариера в тази компания не е много голяма. Освен ако нямаш възможност да промениш останалите или пък ти да се адаптираш към тях, то е най-добре да се ориентираш към нещо, което ти пасва повече.

Искаш нещо различно

Това е може би най-ясният знак, че е време да смениш средата, но също така може да бъде и най-пренебрегваният. Помисли добре какво точно искаш да правиш в този момент. Искаш ли да си седиш на бюрото си и да продължаваш да вършиш това, което правиш в момента? Или искаш ново предизвикателство в друга фирма, или пък да опиташ да бъдеш шеф сам на себе си като регистрираш собствена фирма и започнеш свой бизнес? Ако в живота има нещо, което често ти се иска да направиш и не можеш да спреш да мислиш за него, то несъмнено е редно да му дадеш шанс, защото иначе няма да живееш спокойно. Поеми риск и направи това, което е важно за теб.

Ясно е, че само един фактор не може да бъде достатъчен, за да те накара да напуснеш работа. Няма значение колко харесваш една работа, защото винаги ще се намери нещо, което да не ти допада. Използвай този списък, за да прецениш дали не е време да смениш работата, но не забравяй, че в основата на всичко е твоето вътрешно усещане за нещата.

Още от блога: Мисленето, което ще промени бизнеса си