Чудите се какво прави снимка на охлюв в публикация за бизнес? Просто е – когато стане дума за охлюв, всички автоматично го свързваме с бавното му придвижване. Ако го гледаш известно време, дори може да си помислиш, че изобщо не се движи. Толкова е бавен.

Това, което в бизнеса може да бъде причина за бавно придвижване, за кретане и дори за застой и провал, е съмнението. То е факторът, който може да те отъждестви с охлюва в това отношение. Да станеш толкова бавен, че да изглежда все едно не се движиш.

Няма да е грешно, ако се предположи, че успешните и уверени хора се смятат от всички за непоколебими, че нямат никакви съмнения, в това което правят, че никога не съжаляват за решенията си и винаги знаят какво точно да правят.

Това обаче е далеч от истината.

Препоръчано от блога: Кога да напуснеш работа и да започнеш собствен бизнес

Всъщност, всички, дори най-можещите и успели лидери, се колебаят в собствените си действия и решения. Нещо повече – по време на изкачването си по стълбичката на успеха, те непрекъснато се съмняват в правилността на взетите от тях решения.

Съмнението е съвсем нормална и човешка реакция на предизвикателствата, които животът ни предоставя. Въпреки всичко обаче, не бива да го оставяш да надделява и да те спре да реализираш целите си.

В този материал ще се запознаеш с 12 полезни трика, с които да успееш да трансформираш съмнението в енергия. Ако успееш да го направиш, нищо чудно скоро да бъдеш като предприемачите, на които се възхищаваш.

1. Знай, че не си само ти

На първо място е важно да си дадеш сметка, че всички имат колебания. Безумно е да се смята, че ти си единственият, който има съмнения в това, което прави. Въпросът е да продължиш да го правиш въпреки всичко, а това именно е начинът, по който ще съумееш да постигнеш поставените цели.

2. Престани да се тревожиш какво мислят другите

Когато отделяш голяма част от времето и енергията си, за да се опитваш да контролираш представата на другите за теб, то несъмнено това е загубено време. Винаги ще има някой, който изглежда, че се справя по-добре, стига по-далеч и има повече. Не се сравнявай с другите, а се съсредоточи върху това, което сам правиш.

3. Поставяй си краткосрочни цели

Освен че трябва да бъдеш амбициозен и да си поставяш големи дългросрочни цели, не забравяй да си поставяш и краткосрочни такива. Лесно е за съмненията да нахлуят, когато дългосрочно поставените цели не се реализират бързо. Постигайки по-често краткосрочните си цели, това помага на самочувствието и увереността ти.

4. Припомняй си успехите

Когато те връхлетят съмненията, а това неизбежно ще стане, не позволявай това да те смаже. Напомни си за последните успехи, които си постигнал и си дай сметка, че всеки един от тях е стъпка към постигането на заветната цел. Окуражавай се и вярвай в себе си.

5. Обгради се с правилните хора

Колкото и добър да си в това, което правиш, никой не може да се справи по-добре сам, отколкото с подкрепата и на други хора. Дръж по-близо до себе си хората, които ти помагат и те подкрепят и търси техните мнения и съвети, когато е необходимо. Стой настрана от хора, изпълнени с негативизъм, защото е доказано, че те пречат.

Интересно от блога: Та, искаш да си предприемач?

6. Бъди избирателен

Има психологически проучвания, които сочат, че е добре да се обръща повече внимание на положителните моменти, отколкото да се съсредоточаваш върху негативното. Отделяй време всеки ден да си напомняш за хубавите неща, които си постигнал до момента. Няма значение колко са малки. Важното е да се научиш да гледаш на света като цяло по позитивен начин.

Винаги се опитвай да извлечеш позитивното дори от ситуации, в които изглежда, че няма нищо позитивно. Гледай на негативното развитие на нещата като на полезен опит, който ще те направи по-добър и ще ти помогне занапред да се справяш по-добре с подобни ситуации.

7. Не забравяй за останалите

Понякога може да се случи така, че да правиш всичко точно както трябва и да не бъркаш никъде, но въпреки това нещата да не се получават както трябва. В никакъв случай не позволявай на това да те сломи, а просто помисли, че по света има хиляди такива хора като теб, които са в същата ситуация.

В това няма нищо ненормално и уникално. Това просто е част от пътя, който трябва да извървиш до успеха, а по него крачат и много други, които се сблъскват със същите неволи, но не се предават. Не го прави и ти.

8. Не идеализирай

Доста хора развиват идеалистична картина за себе си. За това как трябва да изглежда перфектният живот и как да го живеят. Когато обаче не успяват да постигнат реално това ниво от представите си за идеалния живот, идва разочарованието.

Въпреки че даваш всичко от себе си, грешките се случват и водят до разочарование. То винаги е по-силно, ако предварително си изградил идеална представа за това как трябва да се развива животът ти и колко перфектно изглежда той в главата ти.

9. Бъди снизходителен към себе си

Сигурен начин да губиш време, е да се упрекваш. Дай си разрешение да продължиш напред, когато си сбъркал. Както вече споменахме, понякога може да правиш всичко перфектно и въпреки това нещата да не се получават както искаш.

Може също да се окаже, че си взел грешно решение, което е довело до провал, но това също не трябва да бъде причина да се упрекваш и да размишляваш дълго как е трябвало да предвидш ситуацията и да вземеш правилното решение. Приеми нещата такива, каквито са, прости на себе си и продължавай.

10. Бъди решителен, но не и твърдоглав

Когато дойде време да вземеш някакво решение, не позволявай на колебанията да проточат момента твърде дълго. В повечето случаи е твърде възможно още първоначалното ти усещане за нещата да е правилното решение, така че действай решително.

Това, което трябва да запомниш в тези моменти, е ако случайно все пак решението се окаже грешно, просто да признаеш и бързо да го промениш, докато все още е възможно. Това в никакъв случай не е признак на слабост, а напротив – на гъвкавост и интелект.

11. Разсейвай се, когато е необходимо

Понякога е доста лесно да влезеш в омагьосания кръг на негативните мисли и да бъде доста трудно да излезеш от него. Това може да се случи, когато у човек се натрупва твърде много стрес. Можеш да разбиеш кръга по няколко начина, като например да излезеш за разходка, да останеш за малко сам със себе си или пък да потренираш. Разбира се, трябва да експериментираш, за да намериш най-работещото решение за теб.

12. Изправяй се срещу страховете си

Не позволявай на страха да вземе връх и да засили съмненията в собствените ти способности. От време на време премисляй възможно най-лошото развитие на ситуацията, пресметни риска и просто се изправи срещу нещата, които ти се струват най-страшни. Това е начинът да разбереш, че всъщност нищо не е толкова страшно, колкото изглежда.

Хората, които се страхуват от провал, рядко се развиват както в личен, така и в професионален план. Колкото повече даваш от себе си, толкова по-лесно ще осъзнаеш на какво всъщност си способен. Не е изключено дори да успееш да превърнеш вътрешните си съмнения и страхове в катапулт, който да те изстреля напред.

Още от блога: 3 съвета за стартиращия бизнес