Вероятно най-често задаваният въпрос от страна на младите, които искат да станат предприемачи, е „как се става такъв, от къде се започва?“. Очевидният отговор на този въпрос, е, че на първо място ти трябва идея, но истината е, че процесът съвсем не е толкова прост. Много хора с чудесни идеи така и не успяват да станат предприемачи, а от друга страна истинският предприемач може да направи бизнес от почти всичко.

Първият мит, с който трябва да се справиш, е, че ако имаш идея, това ще те направи предприемач. Предприемач обаче ще можеш да се назовеш едва когато материализираш идеята в печеливш бизнес.

Препоръчано от блога: 3 важни условия за продуктивност в работата

Така че, преди да напуснеш работа и да източиш кредитните си карти и приятелите си, за да инвестираш в своето начинание, най-добре си задай следващите няколко въпроса:

1. Подготвен ли си реално да водиш такъв начин на живот?

Да започнеш нов бизнес не е като да започнеш нова работа. Това е по-скоро едно приключение в неизвестното. Нещо подобно на това как Колумб е открил Новия свят. Това е огромна крачка към един съвсем нов начин на живот. Нещо като да се ожениш след като преди това си бил сам цял живот. Освен това в предприемачеството често ще си сам, защото няма кой да взима решения вместо теб – отговорността е нещо, с което ще се сблъскваш ежедневно.

2. Колко харесваш това, което ще правиш?

Трябва да ти харесва да работиш с хора – партньори, клиенти, инвеститори и т.н. Трябва да обичаш да взимаш решения и да поемаш отговорности, защото това определено ще е сред основните задачи, с които ще трябва да се справяш, когато започнеш да работиш за себе си.

3. Уверен и дисциплиниран ли си в напечени моменти?

Да започнеш бизнес от вкъщи или по интернет е трудна задача. Ще работиш сам, няма да имаш колега на съседното бюро, когото просто да попиташ какво мисли. Ще се налага сам да взимаш всякакви решение за твоя, а понякога и за чуждия бизнес, ако си някакъв финансов консултант или счетоводител. Ще има напечени моменти, в които, освен че ще трябва да взимаш бързи решения, ще трябва и да поемеш отговорността от тях.

4. Наясно ли си с какво точно се захващаш?

Помни, че тревата винаги изглежда по-зелена от другата страна на оградата. Може би е по-разумно да поработиш някъде за подобен бизнес преди сам да се впуснеш в собствено приключение. Най-добрият възможен учител е провалът, но по-безболезнено е, ако придобиеш опит от подобен бизнес.

5. Кой бизнес модел съответства най-добре на твоя манталитет?

Някои хора обичат да предоставят услуги, където личните качества се тестват всеки ден. Други обичат технологиите и продуктите и им харесва да се занимават именно с това. Ако не ти се занимава с нещо абсолютно ново за теб, винаги можеш да се захванеш с франчайз, а защо не и да закупиш готов работещ бизнес.

6. Начертал ли си подробен план?

Не са много предприемачите, които могат да създадат и реализират един бизнес план изцяло в главата си. Затова се вярва, че е от голямо значение да напишеш плана си на хартия. Това ще ти позволи да го покажеш на хора, да го обсъдиш с консултанти, инвеститори и т.н. Записвай всичко – всяко хрумване може да бъде от полза.

7. Как ще финансираш бизнеса си?

Намирането на инвеститори често е сложна задача. Затова голяма част от предприемачите решават да се финансират сами – спестявания, приятели, заем от банка и т.н. Твърде много пари в началото лесно могат да убият бизнеса, казват някои инвеститори. Има също и някои алтернативни методи, които не са свързани с пари, като привличане на партньори, които да се включат в бизнеса или обмяна на услуги.

След като си зададеш тези въпроси и продължаваш да си сигурен, че искаш да се впуснеш в света на предприемачеството, то времето явно е дошло. От тук насетне е въпрос на борба и проправяне на път към успеха. Правенето на бизнес е маратон. Увери се, че наистина го искаш и се впускай смело в приключението.

Още от блога: Та, искаш да си предприемач?