Забавно е, наистина. Повечето от нас, които искат да се занимават с предприемачество, го правят с намерението всъщност да работят по-малко, отколкото са работили на обикновената си работа. Реалността обаче е друга – доста често се случва точно обратното, защото предприемачите обичат това, което правят, а когато човек обича това, което работи, може да го прави в големи количества.

Въпреки това обаче, многото работа оказва своето влияние независимо колко ни харесва. Няма изключения от това правило. За да съумеенш да останеш продуктивен, е от изключително значение да си изградиш навици, които да ти помогнат да бъдеш на високо ниво през цялото време.

Препоръчано от блога: Та, искаш да си предприемач?

Ето три от най-важните принципи, които трябва да следваш, за да го постигнеш:

1. Ставай рано и си лягай рано

Вероятно е имало период в живота ти, в който си могъл да си лягаш, когато си поискаш и да ставаш, когато си поискаш и въпреки това да се справяш със задачите. Е, ако си предприемач със сериозен бизнес, това просто няма как да стане.

Казват, че човек трябва да прекарва в сън 8 часа от денонощието, за да спи достатъчно. Има обаче огромно значение в коя част на денонощието прекарваш тези 8 часа в сън, защото различните периоди не са равностойни.

Да си лягаш в 10 вечерта и да ставаш в 6, е перфектният вариант. Не може да се сравнява примерно с това да си лягаш в 3 сутринта и да ставаш в 11 преди обяд. Просто няма шанс да си еднакво продуктивен. Провеждани са доста изследвания по този въпрос и резултатите са категорични – хората, които лягат в 10 и стават в 6, са многократно по-продуктивни от тези, които лягат късно (или по-скоро рано сутрин) и стават към обяд. Е, вероятно има и някакви изключения, но те са незначителен брой.

Та, ако искате да сте суперпродуктивни, лягайте си рано и ставайте рано. В началото вероятно ще е трудно, но веднъж свикнал, ставаш машина. Доказано!

2. Започни деня си с намерения, фокус или медитация

Да започнеш деня си с ясна представа какво точно трябва да правиш, променя всичко.

Вероятно ти се е случвано да се събудиш и вече да имаш пропуснати обаждания, съобщения, и-мейли и какво ли още не. Направо те подхващат още от сутринта и се чувстваш под напрежение от самото начало на деня. Случва се доста често? Това трябва да спре на всяка цена.

От блога: Какво реално влияе на способността ти да правиш пари

Ако искаш, може и да медитираш. Сещаш се – кръстосани крака, готина бавна и отпускаща музика и т.н. Ако това ти се струва твърде много, може просто да „вземеш 10“.

Поемаш въздух много бавно и после го издишаш също бавно. Повтаряш упражнението 10 пъти, като през това време може да не мислиш за нищо, а ако искаш може да мислиш и за задачите, които ти предстоят през деня. Изглежда доста просто, но е наистина ефективно. Ако всяка сутрин ставаш с бойно настроение и готов за битка от самото начало, вероятно си позабравил какво е да отделиш момент за себе си, за концентрация.

Така че пробвай – нищо не губиш. Наистина помага, а може да използваш тези моменти и за начертаване на още по-добър график за деня.

3. Спортувай

Физическите упражнения са нещо наистина много важно. Несъмнено ти помагат да се чувстваш по-добре, поддържат те в добра физическа и психическа форма, чувстваш се здрав и енергичен.

За да успееш чисто психически да се справиш със задачите, които ти сервира всеки един ден, трябва да си в добра физическа форма, а това може да се постигне само с последователни упражнения във фитнеса, в парка или където другаде можеш да поспортуваш нещо. Точка.

Да се поддържаш в добра физическа форма не само ти помага да си вършиш качествено работата, но също е нещо, на което можеш да разчиташ, че няма да те предаде в един натоварен ден, каквото и да ти сервира той.

Няма съмнение, че да интегрираш тези три навика в ежедневието си, няма да е никак лесно. Но ако не си здрав няма как да ръководиш успешен бизнес. Гледай на тях като на дългосрочна инвестиция е себе си и своя бизнес. Няма да съжаляваш!

Още от блога: Мисленето, което ще промени бизнеса ти