Когато стане успешен предприемач, човек се превръща в представител на една особена група от хора, които създават стойност и виждат решения там, където останалите не виждат нищо. Една група от хора, които на пръв поглед са като всички останали, но всъщност се различават по някои много дребни детайли, които често могат да останат незабелязани от другите, но които играят ключова роля в живота на всеки успешен предприемач.

В тази статия ще разгледаме едни такива „дребни детайли“, а именно емоциите. Емоциите или по-скоро начинът, по който успешните предприемачи и въобще успешните хора успяват да се справят с тях.

Човешките емоции могат да мотивират, да вдъхновяват и изобщо да са носител на много приятни усещания. Могат обаче и да рушат. Ключът към успеха е да съумееш да отсееш позитивните емоции, които ти дават сили и да отхвърлиш негативните, които само пречат на прогреса ти.

Избрано от блога: Защо „тройкаджиите“ се реализират по-добре в живота?

В този материал бихме искали да наблегнем на 5 емоции, които успешните предприемачи са се научили да блокират изцяло, за да се отърват от всякакви пречки по пътя си напред и нагоре. Ето ги:

1. Завист

Успешните предприемачи не изпитват завист. Те виждат в успеха на другите хора потвърждение, че работейки в правилната посока, човек постига желаните резултати. Успехът на другите ги мотивира и вдъхновява да работят още по-усилено и целеустремено за постигане на собствения си успех.

Умният предприемач няма да завижда, а ще се опита да анализира успеха на другия, за да види какво по-различно е направил той, как точно го е направил и ще се опита да подобри и своята работа.

Хората, които завиждат, всъщност признават, че не могат да бъдат успешни, колкото човека на когото завиждат. Никой няма да си признае, разбира се, но това е истината за завистта. Тя представлява дълбока несигурност, която пречи на постигането на добри резултати и съответно те отдалечава от крайната цел.

Ако не завиждаш на чуждия успех, а дори напротив – успееш да му се зарадваш, то тогава знай, че си една стъпка по-близо до своя собствен!

2. Отчаяние

В речника думата „отчаяние“ е описана като състояние на крайна безнадеждност. В предприемачеството надеждата е от огромно значение. Без надежда няма възможности. Без надежда идеите на предприемачите биха си останали просто идеи.

Разбира се, предприемачите също са хора и може да им се случи надеждата им да „поотслабне“, но те никога няма да я загубят напълно и в това се корени разликата. Без значение колко зле е ситуацията, те винаги ще намерят начин да се изправят на крака. Ако не веднага, то поне много скоро.

Интересно от блога: 10 навика на успешните хора

3. Апатия

Апатията в общи линии означава да не ти пука за нищо. Това означава, че назависимо какво се случва, нямаш емоционална връзка с него. Това може и да е добре за предприемачите понякога. Ако не ти пука за крайния резултат, ще можеш по-лесно да се фокусираш върху работата.

В крайна сметка обаче, се предполага, че успешният предприемач решава проблеми. Апатията от своя страна може да бъде унищожителна, защото може да изсмука енергията и страстта от всяко начинание. В такива случаи, ако работиш с хора по даден проект, рискуваш същите да те изостяват, виждайки, че човекът, от когото се очаква да е най-енергичен и мотивиран, е всъщност погълнат от апатия.

Предприемачите са хора, на които им пука и за които апатията е неприсъща.

4.  Разочарование

Разочарованието е друго често срещано чувство. Хората често се разочароват от други хора, от ситуации извън техния контрол и дори от самите себе си. Това чувство не е чуждо и на предприемачите.

Това, което ги различава от останалите хора в такава ситуация е, че те правят нещо по въпроса. Опитват се да го превърнат в нещо положително и обикновено успяват. Например, някои си водят дневник на разочарованията, където записват всичко, което ги разочарова. Разглеждайки го, осъзнаваш, че в по-голямата си част тези неща са всъщност дреболии, за които изобщо не си струва дори да мислиш.

Това определено е една емоция, на която по никакъв начин не трябва да се позволява да те обладава.

5. Притеснение

Предприемачите имат поне два пъти повече неща, за които да се притесняват в сравнение с другите. Някои хора позволяват на тревогата да ги свали на земята. Емоционалният колапс може да доведе и до физически срив, който да изисква много дълго възстановяване. Хората просто се огъват под тежестта на собствените си страхове.

По-опитните предприемачи от своя страна осъзнават, че страхът може единствено да им попречи. Затова те осъзнават, че да се тревожиш е напълно безмислено и тревогата сама по себе си няма абсолютно никакво влияние върху крайния резултат. Страхът е просто състояние на ума и по никакъв начин не намалява риска от евентуалния провал, така че е напълно безсмислено да се страхуваш.

Още от блога: 6 начина да се отървете от дълговете

Ако успееш да игнорираш тези 5 емоции и да не им позволяваш да взимат връх, ще успееш по-умело да се приближиш до понятието „успешен предприемач“. Да, изисква усилия, но несъмнено си струва!