Постигането на най-големите ни цели не става случайно!

Успешните хора мислят различно, действат различно и се различават от неуспешните по това, че поемат по различен път в преследване на своите цели. Успешните хора, също така, имат доста сходни черти помежду си и следват подобни модели.

Един от най-добрите начини да се научим да бъдем успешни, е да се учим от такива хора. И тук не става дума за нещо грандиозно. За целта няма нужда да бъдем филантропи или да измислим иновации, които да променят света. Става дума за онези малки на пръв поглед неща, които всеки от нас може да прави всеки ден по пътя си към успеха, защото доста често именно малките неща са тези, които правят разликата.

Ето 10 „малки“ правила, които успешните хора спазват ежедневно:

Препоръчано от блога: 6 начина да се отървете от дълговете

1. Стремят се към постоянство

Успешните хора са силно фокусирани върху целите си и затова имат изключително стриктен график. Постоянството и последователността са много важни за приоритизирането, а то от своя страна, е ключово за постигане на целите. Затова е от изключителна важност да имаме ясен и конкретен план за деня, който да бъде следван стриктно.

Опитайте да записвате плана с приоритете си за деня на хартия. Ако досега не сте го правили, ще се изненадате колко ефективно може да бъде.

2. Поставят си цели за деня

Кенет Чено, изпълнителен директор на American Express, има подробен план за деня си, като винаги записва 3 цели, които иска да постигне на следващия ден. Успешните хора обичат да са наясно с целите си и имат навика да ги записват, защото категорично е доказано, че целите, които се записват, се постигат по-често. И вие може да пробвате да си поставяте малки конкретни цели за деня.

Постигайки ги, това ще повиши вашата мотивация и ще ви вдъхнови за поставяне и постигане на по-големи и дългосрочни цели.

3. Поддържат правилните контакти

В своята книга „Племена“ Сет Годин разказва за групи от хора, които са гладни за връзки. Успешните хора търсят контакти сред себеподобни и се стараят да се свързват с тях на интелектуално ниво. Търсете и вие подходящите хора, с които да комуникирате и около които да израствате. Неслучайно Джим Рон казва, че човек е средното на петимата си най-близки приятели.

Задайте си този въпрос. Кои са петимата човека, с които прекарвате най-много време? В тази връзка, запомнете и следното – ако сте най-умният/та в компанията, значи сте в грешната компания.

4. Имат висока емоционална интелигентност

Емоционално интелигентните хора непрекъснато се стараят да дават стойност и да допринасят за средата си. Те използват своята интелигентност, мислейки прогресивно, за да намират решения за проблемите си. Това качество им помага да вдъхновяват другите хора също да се опитат да бъдат успешни. Според гениалния Стив Джобс, креативността просто навръзва нещата.

Когато питаш креативните хора как са направили нещо, те се чувстват леко виновни, защото според тях не са направили кой знае какво, а просто са „ведели“ нещо, което за тях е било очевидно, докато за некреативните е направо гениално.

Полезно от блога: Защо да закрием неработещата си фирма?

5. Те действат

Успешните хора предприемат действия. Това е може би едно от най-отличителните им качества, защото успехът се ражда в действията. Много хора размишляват буквално цял живот и кроят „перфектни“ планове или пък чакат „подходящ“ момент, за да действат, но истината е, че няма такова нещо като „перфектен“ план и „подходящ“ момент.

Единственият такъв момент е сега, защото миналото няма как да се върне, а отлагането може да остане вечно. Действайте!

6. Те са позитивни

Когато си повтаряте фрази като „днес ще бъде чудесен ден“ или „аз съм успешен“, по този начин „посявате“ позитивизъм в подсъзнанието си, което има огромно влияние върху действията и решенията на човек. Ако не сте чели „Подсъзнанието може всичко“ на Джон Кехоу, направете го незабавно, за да откриете мощта му и да го превърнете в свое оръжеие!

Може да ви се струва глупаво да си повтаряте някакви фрази, но това е доказано работещ метод, който се ползва от успешните хора и няма разумна причина, поради която да не опитате и вие!

7. Грижат се за здравето си

Президентът на САЩ Барак Обама тренира по 45 минути на ден, 6 дни в седмицата. Здрав дух в здраво тяло е първата стъпка към успеха. Тялото ни е нашият постоянен дом, нашият инструмент, с който постигаме всичко. Никога не забравяйте, че добрата физическа форма е от ключово значение и за психическото ни състояние! Ако успеете да започнете деня си със спорт под каквато и да е форма, ще се уверите колко ползотворно се отразява това на тялото, а оттам и на психиката ви.

Нямате време да спортувате? Това е само извинение. Ходете пеша на работа тогава! Ако живеете твърде далеч от работното място, ползвайте транспорт донякъде, след което продължете пеша. Движете се и пийте вода!

8. Медитират

Медитацията помага за по-добър фокус и продуктивност. Опра Уинфри говори доста за изключителните ползи от медитацията и за това, че тя дава отлични резултати във всяка сфера от живота, включително по-добри връзки и креативност. Ако никога не сте пробвали да медитирате, направете го час по-скоро, колкото и да сте скептичи! Медитацията не е нещо трудно, а напротив – доста е лесно, но най-важното е, че дава невероятни резултати.

Не знаете как да медитирате? Няма проблем, интернет е пълен с информация по въпроса! Действайте!

9. Правят малки, но сигурни стъпки

Според Хенри Форд „нищо не е толкова трудно, ако го разделиш на малки порции“. Успешните хора прилагат ефекта на доминото, правейки малки, но последователни стъпки към подобряване всеки ден! Тук ключовото качество, от което ще имате нужда, е постоянството. Разбира се, то никак не е лесна задача за постигане, но ако искате да постигнете резултати, просто нямате избор в това отношение.

Без постоянство, няма постоянни резултати!

10. Стават рано

От Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, до Джефри Имелт – директор на General Electric, ранното ставане е ключов навик при успешните хора. Толкова много може да се направи рано сутрин, когато всички останали още спят и няма какво да те разсейва, няма срещи, няма обаждания. Не забравяйте – ранното ставане е тясно свързано с ранното лягане! Предимствата не се изчерпват само с това, че няма да има какво да ви разсейва рано сутрин. След качествен сън, ранното ставане е съпроводено от високи нива на енергия, мотивация и фокус, които ще ви позволят да отметнете за 2 часа толкова работа, колкото останалите не могат да свършат за цял ден!

Не вярвате? Пробвайте постепенно да започнете да лягате по-рано и съответно да ставате по-рано, докато не стигнете до ниво, в което в 6 сутринта да сте кипящи от енергия и готови да превземете света!

Още от блога: Преодолей съмненията и изгради печеливш бизнес!

В крайна сметка постигането на успех изисква постоянни усилия. Успехът никога не идва случайно, а е резултат от определени действия, благодарение на които постигаме целите си. Прилагайте 10-те практики на успешните хора и резултатите няма да закъснеят и при вас!

Profirms е консултантска фирма в областта на корпоративното право и счетоводните услуги, която помага на хората да стартират и развият собствен бизнес. Ако статията ви е била интересна и полезна, може да харесате нашата фейсбук страница, на която се стараем периодично да предлагаме полезни материали. Ако мислите, че този материал може да е полезен и на други хора, ще бъдем благодарни, ако го споделите!