Този материал може да бъде от изключителна полза на хората, които имат сериозни задължения и години наред не могат да се отърват от тях, като непрекъснато изплащат някакви кредити и взимат нови, за да погасяват старите.

Може би някои от вас ще си помислят, че съветите са твърде елементарни, но помислете – решенията на всичките ни проблеми обикновено са изключително прости! Само трябва да действаме, защото колкото и просто да е нещо, ако не го прилагаме на практика, резултат няма да има!

Ако планирате да стартирате собствена фирма или вече имате такава, разгледайте услугите, предлагани от Profirms.

Много хора си мислят, че да дължиш пари не е чак такъв проблем. Разбира се, мислят по този начин само докато се стигне до ситуация, в която вече няма как да се отърват от дълговете си. Повечето хора задлъжняват почти необратимо именно поради тази причина – начина си на мислене.

Избрано от блога: В какво вярват успешните хора?

Да се страхуваш от дълга е хубаво нещо – това те пази далеч от него. Понякога нещата се случват толкова бързо, че преди да се осъзнаеш, се озоваваш в трудна ситуация. Обикновено, такова положение се получава най-вече заради грешния начин на мислене, което означава, че ако искаш да излезеш от ситуацията, непременно трябва да промениш нещо. Какво би могло да бъде това нещо? Точно така – начина на мислене.

Разбира се, няма невъзможни неща. Това се случва постоянно на хората и ако имате нещастието да се случи и на вас, то не се притеснявайте – няма да сте нито първият, нито последният, който е затънал в дългове. Въпросът е как да излезете от ситуацията?

Едно е ясно – попаднеш ли в нея, време за губене няма. Няма да е лесно, но както вече казахме, невъзможни неща няма!

1. Съставете план

Сигурно си мислите, че това е твърде тривиално, но грешите. Първото нещо, което трябва да направите, е да седнете и сериозно да разгледате цифрите. Разберете колко точно харчите, къде харчите, колко печелите и на базата на тази информация съставете план. Когато имате всичките си разходи и приходи подробно записани на хартия или компютър, по-лесно ще можете да видите дупките в бюджета си.

Като нищо може да се окаже, че сте се абонирали за нещо с кредитната си карта и всеки месец да плащате за него, а всъщност много отдавна да нямате нужда от него и просто да сте го забравили. Като си направите план, много по-лесно ще можете да следите за такива ненужни разходи, които незабавно да отстраните. По този начин ще можете да увеличите месечната сума, с която погасявате вноските по кредитите си.

След като веднъж си направите работещ план, трябва просто стриктно да го следвате и по възможност никога да не го нарушавате. Изключително важно е да се поддържате мотивирани и да си поставяте месечни цели, като по този начин ще постигате мини-победи, което ще ви окуражава да продължавате.

2. Платете първо заемите с най-голяма лихва

„Това е ясно!“ ще си кажат някои от вас. Правите ли го обаче? Ако имате кредитна карта или някакъв кредит с висока лихва, незабавно предприемете мерки да изплатите първо тях. Както се досещате, колкото по-висока е лихвата и колкото повече отлагате плащането на това задължение, толкова по-голямо ще става то и толкова по-трудно ще ви бъде да го изплатите. Което означава какво? Губите пари! Вземете мерки по този въпрос, за да може максимално бързо да стъпите на краката си!

3. Приготвяйте храната си сами

Едно от най-важните неща, е да започнете да пестите, а в зависимост от размера на задълженията, които имате, може да се наложи да се вземат крайни мерки. Това в никакъв случай не означава, че ще се лишавате от храна или пък ще трябва да ядете нездравословна такава, а че просто ще трябва да си я приготвяте сами. Когато вечер пазарувате в магазина, спокойно можете да вземете нещо, с което да си приготвите обяд за работа на следващия ден. Освен че ще ви спести пари, това има и втори, дори по-голям плюс – ще можете да се храните дори по-здравословно! Има толкова много информация в интернет как бързо и лесно да си приготвите здравословни ястия, че изобщо няма да ви е проблем да се справите с това!

Още от блога: Защо четящите хора са по-успешни?

4. Намерете си втора работа

Времената са трудни, а и понякога освен да пестиш, още по-добър вариант да намериш допълнителни средстава, е просто да си намериш втора работа. Всички имаме някакви допълнителни умения и знания, които бихме могли да вкараме в употреба, за да припечелим допълнително. Разбира се, не е нужно човек да има някакви специални допълнителни умения, за да си намери втора работа. Не е нужно и работата да ти харесва кой знае колко. Все пак е временно, а и целта оправдава средствата, нали?

5. Продайте нещата, които не ви трябват

Друг бърз и лесен начин да се припечели допълнително, е като се отървете от ненужните си вещи. Повечето хора имаме толкова много неща, които никога не ползваме, че е твърде възможно да изкараме никак не лоша сума, ако ги продадем по интернет. Това вече никак не е трудно при наличието на толкова много сайтове за продажби, в които има буквално всичко, а и повярвайте – хората наистина търсят всичко! Така че това е вариант, който никак не е за отписване!

6. Върнете се при родителите си

Ако все още не сте женени и нямате семейство, няма лошо, ако временно се върнете да живеете при родителите си. Тази опция е възможна само, ако живеете в един град, разбира се, но пък ако работата ви е такава, че няма значение от къде работите, то решението е доста удачно. Парите, които ще спестите от наем, ще са добре дошли към плана ви за преждевременно погасяване на задълженията.

Някои от съветите може и да ви се сторят глупави, но истината е, че ако ги приложите в действие ще видите доста добри резултати. Колкото повече от тях приложите едновременно, толкова по-бързо и лесно ще се отървете от така досадните задължения. И един последен съвет – НИКОГА не взимайте кредит, за да платите кредитите си!

Виж също: Кога да напусна работа, за да стартирам собствен бизнес?