Преди време Стив Джобс зададе въпроса: „Ако днес беше последният ден от живота ти, щеше ли да искаш да правиш това, което правиш?“. Твърде вероятно е по-голямата част от хората да отговорят с „не“ на този въпрос.

Ако знаехме, че ще умрем утре, едва ли щяхме да си губим времето в интернет например, а вероятно щяхме да сме на самолета за Италия или пък да плуваме с делфините на Карибите. Разбира се, не можем просто да станем и да си тръгнем, напускайки семействата си и работата си, за да преследваме нещата, които ни се иска да правим. Идеята е, че ние имаме силата да управляваме съдбата си.

Можем да стигнем там, където искаме да бъдем, ако вложим необходимите усилия за това.

Избрано от блога: В какво вярват успешните хора?

1. Избери своя път

Голяма част от хората се лутат в живота си без да направят нито едно отговорно решение за себе си. Това, което се случва е, че правим нещата, които обществото и родителите ни очакват да правим и това се смята за правилния подход.

Завършваме образованието си и започваме някаква работа, за която изобщо не знаем дали искаме да работим до края на живота си. Женим се и правим деца, защото обществото казва, че така е редно. Жертваме хобитата си, интересите си и времето си, за да преследваме пари и успех. Каква обаче е вероятността много хора да искат да са на работа днес, ако знаят, че утре е последният ден от живота им? Доста малка.

От огромно значение е да начертаеш свой собствен път и да създадеш своя собствена визия за успеха. Не позволявай на обществото да ти налага как да живееш живота си и да ти казва, че не може да правиш неща, които харесваш да правиш. Какъвто и път да избереш, постарай се той да е такъв, че когато стигнеш края му един ден, да си доволен от избора си, както и от начина, по който си го извървял.

2. Представи си идеалния живот

След като осъзнаеш необходимостта от това да живееш своя живот, трябва да откриеш и какво точно очакваш от него. Може да предпочетеш да се концентрираш върху кариера или пък върху това да изградиш сплотено семейство. Защо не и двете? Но тъй като това е твоят живот и ничий друг, само ти определяш какво искаш.

Искаш ли свободата да се качиш на самолета в петък и да прекараш уйкенда на плажа? Или пък би предпочел да заведеш малкия си син и жена си на кино? Изборът отново е само твой.

Не се задоволявай с нищо, което се различава от разбиранията ти за идеален живот. И отново – не позволявай на никого да се опитва да влияе на визията ти. Това, което те прави щастлив, те прави щастлив и точка. Няма никакво значение какво мислят другите по този въпрос.

Интересно от блога: Защо четящите хора са по-успешни?

3. Осъзнай страховете си и се изправи срещу тях

Всеки човек има някакви страхове, които го преследват в живота. С порастването, страховете всъщност започват да стават все по-реалистични.

Много от страховете на възрасните са породени заради твърде малките им зони на комфорт. Единственият начин да се пребориш тях, е да откриеш точния проблем и да му се опълчиш с всички сили.

Ако се страхуваш да говориш пред хора и това ти пречи да работиш работата, която иначе би работил, тогава просто реши проблема, като потърсиш помощ. Може да посетиш психолог или пък да потърсиш някакви курсове, които биха ти помогнали да се научиш да говориш пред хора уверено и без притеснение. Ако пък не се чувсваш във форма, просто започни да спортуваш.

Ако започнеш да се изправяш срещу проблемите си точно по този начин, в един момент неминуемо ще започнеш да преодоляваш препядствията, които досега са те спирали, което със сигурност доста ще разшири зоната ти на комфорт.

4. Започни да действаш незабавно

Никога не си мисли, че си твърде млад или твърде стар да започнеш да преследваш мечтите си. Толкова много хора прахосват ценно време, когато са още в университета или веднага след него, мислейки си, че имат цялото време на света, за да започнат да работят за осъществяване на мечтите си. От друга страна пък, хора, които вече години наред работят на една и съща работа, в която очевидно няма място за развитие, си мислят, че вече е твърде късно да променят нещо.

И в двата случая обаче тези мисли са огромна загуба на ценно време, което би могло да бъде оползотворено в работа за превръщане на мечтите в реалност. Не отлагай за утре това, което може да бъде свършено днес. В крайна сметка ще дойде ден, след който просто няма да има утре, а ти ще го прекараш, чакайки по-подходящ ден. Той обаче така и няма да дойде.

Още от блога: Кога да напуснем работа?