Правни бизнес услуги от Profirms.bgНамаляване на таксите за регистрация на дружества с ограничена отговорност с 31% – това е сред предложенията за спад на административните такси на правосъдния министър Зинаида Златанова, предаде Стандарт Нюз.

Така от 160 лв. за ново ООД, те ще станат 110 лв., когато са на хартиен носител и от 80 на 55 лева – на електронен. Работната група по тарифите на Агенцията по вписванията е предложила още финансови облекчения. Ще паднат и таксите за подаването на годишните финансови отчети – от 50 лева на 40 лв., ако са подадени на хартиен носител, и от 25 на 20 лв. за електронен.

Тази година 70% от фирмите са предпочели да изпратят отчетите си по интернет и почти не е имало опашки, твърдят от Агенцията по вписвания. Според тях има предложение да се върви към предоставяне на услуги на едно гише. Очаква се падане на тарифите за БУЛСТАТ с 24%. За имотния регистър някои такси ще намалеят с 30%, а други с по-малко, тъй като при него изчисляването е по-сложно.

Обмисля се обявяване на обществена поръчка за създаването на единен информационен телефон, на който всеки гражданин да може да звъни и да сподели своя проблем.

Материалът е на Expert.bg – новините на бизнеса.