Кой не мечтае да стане богат? Ако питате хората каква е целта в живота им, голяма част от тях вероятно ще отговорят, че е да станат богати и успешни. Причините за това защо хората искат да забогатеят, могат да бъдат различни.

Независимо какъв е мотивът ти да станеш богат, има доказани финансови грешки, които трябва да избягваш. В този материал ще откриеш седем такива, които е от голямо значение да не допускаш.

1. Харчиш повече отколкото печелиш

Не звучи толкова трудно за избягване, но всъщност е. Ако беше толкова просто да не се допуска тази грешка, никой нямаше да бъде във финансово затруднение. Това е убийствен навик и може много бързо да доведе до тотален фалит. Днес е особено лесно да допуснеш тази грешка, защото пазарът изобилства от фирми за бързи кредити, кредитни карти и т.н., които ни позволяват много лесно да харчим повече отколкото изкарваме. За да се спасиш от тази пагубна грешка, си определи бюджет, който да не надхвърляш с помощта на кредити. Иначе казано – не прекалявай с кредитната карта с идеята, че на заплата ще погасиш дълга, защото скоро след това отново ще бъдеш без налични средства и познай към какво ще прибегнеш. Така се започва порочният кръг.

„Преди да харчиш, изкарай“ – William Arthur Ward

2. Купуваш неща, от които не се нуждаеш

Повечето от нас искат да демонстрират състоятелност, но запомни, че на заможните хора не им се налага да го правят. При тях става от самосебе си. Затова, ако си поел по пътя на забогатяването, не си позволявай да допуснеш тази грешка. Това, за което даваш парите си, трябва да бъде нещо, от което реално се нуждаеш, а не нещо, с което да впечатлиш останалите. В голяма част от случаите това са хора, които дори не харесваш, нали?

„Ако купуваш неща, от които не се нуждаеш, скоро ще започнеш да продаваш неща, от които се нуждаеш“ – Уорън Бъфет.

3. Не обръщаш внимание на финансовото си положение

Вероятно се питате как е възможно това да е някаква грешка, но истината е, че това е просто част от защитния ни механизъм. Ако си дебел и не искаш да положиш никакви усилия да отслабнеш, започваш да избягваш огледалото. Подобно на това, когато знаем, че финансовото ни състояние е лошо и не сме готови да направим нещо, за го подобрим, избягваме да мислим за точните цифри, а това влошава положението. Това, което трябва да се направи, е да се запишат цифрите на лист хартия или в екселска таблица и много внимателно да се направи анализ на ситуацията. Това е първта стъпка към подобряване на финансовите проблеми.

4. Нямаш план

Както за всичко останало, така и за финансовото ти благосъстояние, планът за действие е абсолютно задължителен. Целите ти могат и трябва да включват точка за пенсионното ти бъдеще, за това да погасиш настоящите си задължения по възможно най-бързия начин, както и визия за възможна инвестиция – откриване на фирма, с която да ръководиш собствен бизнес, например.

„Подсигури се с план, който да включва финансовата ти независимост“ – Manoj Arora

5. Разчиташ на един източник на доходи

Много хора зависят от един единствен източник на пари и са щастливи, когато на определена дата си получават заплатата. Често дори хора, които управляват собствени фирми или работят за себе си, разчитат на един канал от доходи. Това обаче може да бъде много опасно. Независимо колко сигурен е този извор, всичко може да се случи и внезапно да пресъхне, което неминуемо ще доведе до проблеми.

6. Не опитваш да увеличш доходите си

Какво трябва да направиш, за да пестиш повече? Да харчиш по-малко, биха отговорили повечето хора. Грешен подход. По-добрият начин да заделяш повече пари, е като увеличиш дохода. Да предположим, че човек спестява около 25% от месечния си доход. Ако този доход се увеличи, ще се увеличат и спестяванията. Да се опитваш да режеш разходи от тук и там просто не е добра дългосрочна стратегия. Ако изрежеш твърде много в един момент просто няма да си щастлив от това, което се случва и трудно ще постигнеш целта да забогатееш.

7. Предпочиташ да харчиш, а не да пестиш

Когато имат някаква нужда за задоволяване, хората обикновено искат да я задоволят независимо колко е спешна, а пестенето остава на заден план за „по-късно“. Това „по-късно“ обаче може никога да не настъпи, защото нуждите на хората, никога няма да спрат. Химикът Нил Макарти започнал да инвестира в акции като доста млад. Днес той има над 2.1 милиона долара. Ето какво казва:

„Ако чакате да спестите от това, което ви остава от заплатата, просто няма да стане.“

Ако искаш да си богат, няма лесен начин за това. Фокусирай се върху целта, изправяй се смело и разумно срещу проблемите по реалистичен начин. Гледай да избягваш споменатите тук 7 основни финансови грешки и пътят към богатството ще бъде една идея по-лек. – lifehack.org