Петък е, краят на дългата работна седмица, а ти си на работа във фирма, която не харесваш, работейки нещо, което не харесваш, което не те вдъхновява по никакъв начин. Отново се усещаш, че мечтаеш да бъдеш предприемач, който работи за себе си и прави много повече пари от заплатата, която получава и има свобода и гъвкавост на работното време, които винаги си искал. Имаш чудесна идея или дори няколко чудесни идеи и си на косъм да влезеш при шефа и да му заявиш, че напускаш.

Това е страхотно! Но преди да предприемеш тази сериозна стъпка, вземи предвид следните 10 предизвикателства, които ще срещнеш, когато се решиш да отвориш собствена фирма.

1. Твоят бизнес, това си ти!

Всеки аспект на твоя бизнес ще бъде отражение на самия теб. Ще трябва да се изправиш срещу страховете си. Ако не вярваш в мечтата си, ако не си крайно мотивиран, ако идеята ти е тотална противоположност на твоя характер, това несъмнено ще окаже влияние върху бизнеса ти. Просто няма да успееш. Ти си създателят на собствената си съдба. Как самият ти функционираш, ще е от значение за това как функционира бизнесът ти.

2. Опознай себе си, за да опознаеш бизнеса си

Защо? Защото (виж по-горе) всеки аспект от бизнеса ти е директно отражение на самия теб. Ако не знаеш кой си, какво те мотивира, какво те отказва, вдъхновява, какви са твоите слабости и силни страни, тогава не служиш на себе си в сосбствения си живот и вероятно няма да успееш да служиш и на собствения си бизнес.

Ако не харесваш директните продажби, но обичаш счетоводство например, тогава дай си сметка за това. Потърси необходимата ти покрепа, за да се справиш с продажбите, а със счетоводството се оправяй сам. Ако знаеш, че работиш най-добре под напрежение, когато те гони краен срок, започни да си поставяш срокове. Разбери кога работиш най-добре, кога не работиш толкова добре и анализирай внимателно как да извлечеш най-доброто от този анализ.

3. Няма да си шеф сам на себе си

Разбира се, в прекия смисъл ще си. Няма как да не си шеф на собствения си бизнес, особено, когато го управляваш лично. Но да бъдеш собственик и управител на собствената си фирма, често означава, че ти си и всичко друго. Твоят истински шеф е твоят клиент. Клиентите определят правилата, а от теб се иска да измислиш как да отговориш на нуждите им. Така работи системата – ако искаш бизнесът ти да е успешен и фирмата ти да се развива, ти си този, който се напасва според изискванията на клиента.

Веднъж, щом спечелиш клиенти, не спирай да търсиш начини да отговаряш на техните нужди. Те ще бъдат моторът на твоята фирма и те ще са инвеститорите в твоите продукти!

4. Ще ти липсва твърдата заплата

В началото има вероятност дори да не си най-добре платеният в собствената си фирма. Твърде възможно е това да бъдат хора от техническата поддръжка. Освен, ако не решиш ти сам да бъдеш техническата си поддръжка, за да „спестиш“ пари, което несъмнено ще ти струва пари, защото ще ти се налага да прекарваш огромно време в поддръжка на сайт, социални мрежи, SEO и какво ли още не, в опит да се добереш до клиенти.

Ако искаш бизнесът ти да върви напред, трябва да се довериш на професионалисти за всичко това. Разбира се, то е свързано с разходи, а в началото няма да имаш високи доходи. Ето защо твърдата заплата със сигурност ще ти липсва.

5. Всичко ще те отчайва

Ще ти се струва, че всичко отнема адски много време и вероятно ще е така. Това, което изглежда лесно на хартия, може да отнеме седмици или дори месеци. Ще трябва да се занимаваш с бизес стратегии, маркетинг стратегии, клиенти, които искат неща, от които не разбираш съвсем и т.н. Крайният резултат обаче ще бъде, че ще станеш експерт във всичко това, с което се занимаваш в опитите си да развиеш компанията си до нивото, на което искаш да бъде. Така че, не позволявай на първоначалното отчаяние да вземе връх, защото, когато го преодолееш ще бъдеш машина!

6. Всички ще те отчайват

Твърде възможно е семейството и приятелите ти да не разбират какво точно правиш и може дори да не те подкрепят. Вероятно много от нещата няма да се развиват, както ти се иска, което допълнително ще те разочарова. Сигурно всеки около теб, който не е предприемач като теб, ще те дразни по някакъв начин. Освен това, по-голямата част от хората, които въвличш, няма да са убедени, че вярват на това, което правиш и може дори самият ти да се усъмниш във възможностите си.

Хубавото обаче е, че когато мечтата ти се реалзира, когато клиентите ти започнат да си плащат за услугите или продуктите, които предлагаш, тогава ще докажеш на всички останали, че са грешали. И по-важното – това ще те накара да повярваш в най-важния човек в твоя живот, а именно в теб самия!

7. Ще се съмняваш в себе си

Съмнението в себе си и собствените си сили и възможности е нещо нормално за прохождащите предприемачи. Това не означава, че трябва да му позволиш да вземе контрол. Разбери какво ти е необходимо, за да успееш да го преодолееш – екип от доверени съветници, терапия, почивка и т.н. Веки път, когато усетиш, че се съмняваш, прилагай метода, който си открил и ще се справяш все по-лесно.

8. Подготовката за бизнеса ти вероятно е грешна

Аз лично се уверих в това, след като трябваше да преработвам целия процес само два месеца след старта и още веднъж четири месеца по-късно. Да определиш бизнеса си, е като танц между теб самия, вярата в себе си и твоите клиенти. Колкото повече разбираш клиентите си, толкова повече бизнесът ти ще се нагжада към тях и ще успява да задоволява клиентските нужди.

9. Няма да си всичко за всеки

Ще трябва да си подбереш конкретна ниша, с конкретни услуги/ продукти, които да предлагаш. Колкото по-разводнени са услугите ти, толкова по-голяма вероятност има да се провалиш.

Да се опиташ да предлагаш всичко просто не работи като концепция и често води до неуспех. Това може да не се хареса както на теб самия, така и на твоите клиенти, които няма да са сигурни за какво точно е твоята фирма. Ако не знаеш какво точно предлагаш и на кого искаш да го продадеш, как клиентите ти ще разберат, че това е за тях? Така че – не се опитвай да си всичко, а специализирай в тясна ниша.

10. Ще станеш експерт

Ще започнеш да разбираш от всичко, свързано с бизнеса ти, независимо дали искаш, или не. Едно от положителните качества на това да бъдеш предприемач, е че ставаш експерт в наистина много области, от които зависи бизнесът ти. Може да бъде болезнено, защото е възможно да ти се наложи да правиш какво ли не, но от друга страна удовлетворението от това да разбираш бизнеса си в детайли, е несравнимо удоволствие! – lifehack.org