гр. София, ул. Христо Белчев № 2, ет. 5, офис 18 0877 90 17 30

office@profirms.bg

30 юли 2016

Коментари:

0
 юли 30, 2016
 0

Съществува всеобщо разбиране, че ако учиш здраво и завършиш с отлична диплома, това ще ти гарантира добре платена работа впоследствие.

За добро или лошо истината не е съвсем такава. Дори да приемем, че повечето професии изискват диплома, то няма как да не отчетем факта, че оценките в нея не са от особено значение. Единственото, което има значение като завършиш, е какво всъщност знаеш и как ще го докажеш на потенциалния си работодател.

И така, защо се получава така, че „тройкаджиите“ доста често успяват да се реализират много по-добре в живота в сравнение със своите колеги отличници? Да разгледаме тези 7 причини, за да се опитаме да си отговорим на въпроса.

Избрано от блога: 10 малки неща, които успешните хора правят различно

1. Разбират какво искат по-рано от останалите

Студентите с по-непретенциозни оценки не губят толкова време в учене на ненужни предмети. Очевидно е, че ако искаш да се развиваш в IT сферата, определено не ти е нужно да можеш да пишеш есета на културна тематика.

„Тройкаджиите“ се фокусират само върху това, което смятат, че ще им е от полза в областта, в която възнамеряват да се развиват, като това им носи позитиви на две нива – първо не губят време в неща, които не ги интересуват, и второ – така имат повече време да станат по-добри в това, което ги влече. Един от най-великите предприемачи и изобретатели на нашето време Стив Джобс, така и не завършва колеж, просто защото е бил изцяло фокусиран върху това, което е харесвал да прави. По време на легендарната си реч пред студентите от Станфорд, той неслучайно казва, че: „Единственият начин да успееш, е да обичаш това, което правиш. Продължавай да търсиш, никога не се отказвай“.

2. Придобиват опит по-рано

Повечето неособено изявени студенти започват да работят в самото начало на своето обучение, което понижава успеха им, тъй като те пропускат уроци, за да се изхранват. В същото време обаче, те получават и безценен стаж и опит, който повечето отличници няма как да получат, защото са заети да залягат над учебниците. Както всички добре знаем, по-малко вероятно е да те вземат на работа, ако нямаш стаж.

3. Градят контакти

Докато отличните студенти са ангажирани да учат всевъзможни неща, по-слабите такива предпочитат да четат специализирана литература и да се срещат с нови хора. В реалния живот контактите са от огромна важност и често могат да отворят безценни врати.

Полезно от блога: 6 начина да се отървете от дълговете

4. Знаят как да се насладят на живота

В университета те ходят на партита и по-често може да им се случи да отидат на лекции с махмурлук, но това може би е признак, че те знаят как да се наслаждават на живота. Същото се случва и след това като започнат работа. Сравнително просто е – щастливите хора са по-успешни в живота. Получава се така, защото е забавно да си около такива хора, защото това са хора, чиято компания се търси от всички, та дори и от някои шефове. Стресираните негативни хора, без значение колко интелигентни са, определено няма да се котират толкова добре.

5. Намират най-простите решения

Най-богатият човек на планетата Бил Гейтс, е може би най-добрият пример за суперуспял човек, който не може да се похвали с добри оценки в университета. Въпреки това, той успява да създаде многомилиардна империя, която го направи най-богатия човек на Земята. За него се знае, че е широко скроен и никога не гледа оценките от дипломата. Важно е кандидатът да може да мисли нестандартно. Една от най-известните реплики на създателя на Майкрософт, е свързана именно с това: „Винаги ще предпочета мързелив човек да свърши по-сложна работа, защото той ще намери лесен начин да я свърши“. Досущ като българската поговорка: „Дай на мързеливия работа, да те научи на акъл“!

6. Следват мечтите си

По-голямата част от успеха идва от това, което обичаш да правиш. Когато влезеш в университета, все още си твърде млад и е напълно вероятно да не знаеш какво точно искаш да правиш като завършиш. Ето защо, е важно да знаеш, че не е задължително да следваш избора, който си направил на 18 г., или пък още по-лошо – да следваш избора на родителите си. Да вземем за пример най-младата жена милиардер Елизабет Холмс, която революционализира медицината. Тя напуска Станфорд, един от най-престижните университети в света, за да следва мечтите си. Друг прекрасен пример е Ричард Брансън. Той напуска училище на 15 г. възраст, а в момента има бизнеси за милиарди долари.

7. Знаят какво е да се бориш

Успехът изисква емоционална интелигентност, постоянство, страст и вероятно най-важното от всичко – способността да се преодоляват провалите. В бизнеса, също както и в живота, ще преминаваш през много спадове и възходи независимо какви оценки изкарваш в училище. Важното е как ще реагираш на провала и какви ще са действията, които ще предприемеш след това.

В крайна сметка оценките са просто едни цифри. Истинският успех е да постигнеш нещо в живота. Така че, ако си сред тези, завършили училище или университет с неособено високи оценки, не се притеснявай. Животът започва, когато напуснеш класната стая!

Още от блога: В какво вярват успешните хора?

И за да няма обидени сред представителите на отличните студенти, искаме дебело да подчертаем, че всичко посочено в статията в никакъв случай не е изключено за един отличен студент. Материалът просто акцентира на предимствата, които един по-слаб ученик би могъл да има, което не означава, че той непременно ги има. Да си слаб студент не означава автоматично, че притежаваш горепосочените предимства!

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

English