Често се случва в България, когато някой малък бизнес фалира, собственикът му да реши, че не е необходимо да се занимава със закриване на фирмата, защото „няма смисъл” или пък просто не му се дават допълнителни пари за нещо, което вече така или иначе не работи. В нашата практика сме били свидетели и на много фирми, които се регистрират с идеята да развиват бизнес, но така и никога не стартират начинанието, за което са създадени.

Подходящо за теб: Услуга по закриване на фирми – ЕООД, ООД и ЕТ

В тези случаи собствениците на тези фирми, къде от незнание, къде от немарливост, а понякога дори заради забравяне, пропускат един много важен момент.

Защо да закрием фирма без дейност?

Ако една фирма без дейност не бъде прекратнена, тя може да те вкара в неприятности. В особено голяма сила това важи за фирмите, които са регистрирани по ДДС. За тях възниква задължение за подаване на ежемесечни декларации от момента на регистрацията на фирмата по ЗДДС. Дори една пропусната декларация може да доведе до глоба от страна на НАП.

Имали сме случаи, в които клиент се обажда, за да ползва нашите услуги за закриване на фирма без да подозира, че всъщност е натрупал задължения под формата на неплатени осигуровки. На нашия въпрос дали знае за някакви задължения, неплатени осигуровки и т.н., клиентът категорично заявява, че няма такива. Последващата проверка в НАП при подаване на заявлението за прекратяване на дейност по чл. 77 от ДОПК, обаче, показва наличие на задължения към държавата под формата на невнесени осигуровки от страна на самоосигуряващото се лице собственик на фирмата.

Това се получава поради простата причина, че често, когато търговецът спре дейността си, той мисли, че не е необходимо изрично да уведомява някого за това. Нещата обаче не стоят по този начин и

всеки, който реши да „замрази” дейност, е длъжен да подаде т.н. ОКД-5 – декларация за самоосигуряващи се лица, в която се посочва датата, към която лицето прекратява/прекъсва дейност.

Това е особено неприятен момент, когато става дума за период от няколко години, в който фирмата реално не извършва дейност. Собственикът обаче не се е погрижил да разбере какво точно се прави, когато дейността спре и по този начин си „печели” допълнителни разходи по закриването – хем ще трябва да плати задълженията, хем ще плати услугата по заличаването на фирмата от Търговския регистър.

Често хората прибягват и до една хитрост, когато дойде моментът да спрат да работят с дадена фирма. Те предпочитат вместо да минат по по-дългата и скъпа процедура по закриването, просто да прехвърлят фирмата на друго лице. Ако дружеството е чисто откъм задължения и някой реално се нуждае от тази фирма, то в този похват няма нищо лошо. В повечето случаи обаче, до този метод прибягват хора, които искат да се отърват от фирмата си, знаейки, че тя има задължения.

Този вариант е доста рисков, защото в зависимост от размера и естеството на задълженията, държавата може да потърси отговорност от прехвърлителя, тъй като именно при неговото управление са натрупани задълженията. В нашата практика сме имали и такъв случай, при който прехвърлителят бе глобен за натрупаните по време на неговото управление задължения под формата на данък добавена стойност.

Това, което ние бихме искали да посъветваме нашите клиенти и читатели, е да не търсят по-лесни или по-евтини начини да се отърват от своята фирма без дейност, защото това доста често може да доведе до нежелани резултати и всъщност да предизвика по-големи финансови загуби, отколкото, ако просто се обърнете към специалисти, които могат най-добре да помогнат в създалата се ситуация.

И не забравяйте – ако решите само временно да спрете дейност с намерение в бъдеще да продължите да работите с тази фирма, достатъчно е просто да подадете споменатото вече ОКД-5, за да знае НАП, че не дължите осигуровки занапред. А тези, които са регистрирани по ДДС не трябва да забравят да пускат всеки месец нулева ДДС декларация до момента, в който решат дали ще продължат някога дейност. Ако все пак мислите, че такъв момент няма да дойде, то не се колебайте и закрийте дружеството изцяло, защото много често чуваме: „Абе, имах там една фирма, ама беше много отдавна и нямам представа какво става с нея“. Тези думи не вещаят нищо добро. Успех!